Инфекциите, предавани по полов път, бележат ръст в цяла Европа през 2022 г., като отчетените случаи на гонорея скочиха почти наполовина, съобщи Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC), публикувайки последните си данни в четвъртък, цитирани от Ройтерс.

Случаите на сифилис са се увеличили с 34% спрямо предходната година до повече от 35 000, случаите на хламидия - с 16% до повече от 216 000. Случаите на гонорея скочиха с 48% до над 70 000.

"Числата рисуват очевидна картина, която се нуждае от нашето незабавно внимание и действия", каза директорът на ECDC Андреа Амон на пресконференция относно данните.

Нелекуваните полово-предавани инфекции (ППИ) могат да доведат до редица здравословни проблеми, включително хронични заболявания, безплодие, а сифилисът - неврологични и сърдечно-съдови усложнения.

Случаите на lymphogranuloma venereum (LGV) и вроден сифилис, когато инфекцията се предава от майката на плода, също са се увеличили рязко, каза ECDC, макар и от по-ниски нива.

Процентът на ППИ се покачва от години в много страни, включително в Европа, въпреки че това беше спряно от пандемията от COVID-19, тъй като повечето правителства наложиха мерки за социална изолация, хората останаха вкъщи и нивата на докладване спаднаха.

Редица причини стоят зад устойчивото нарастване, каза ECDC, включително по-добро наблюдение и увеличаване на домашните тестове, както и увеличаване на рисковото сексуално поведение.

Скокът на инфекциите сред младите хетеросексуални хора според последните данни, и особено младите жени, може да се дължи на промяна в сексуалното поведение след пандемията, каза агенцията на ЕС.

Тя каза, че все още няма доказателства, че нарастването на инфекциите с гонорея се дължи на антимикробна резистентност, но добави, че ще продължи да наблюдава това. Амон каза, че числата вероятно са "върхът на айсберга", тъй като много инфекции остават неоткрити.

Европейските държави трябва да се съсредоточат върху усилията за тестване, лечение и превенция, каза тя, а хората трябва да предприемат стъпки, за да се защитят, особено като използват презервативи, например.