Нов парк от над 300 дка, зона за спорт и атракции, училище и детска градина – това предвижда терена върху казармите в Гладно поле според новия Общ устройствен план. Идеята там да се направи вторичен градски център се трансформира за терен за озеленяване,  тъй като район”Източен” е под прага на такива площи на човек от населението.

Военните не възразиха срещу промяната на имотите им,  но на практика комуникация между градската управа с тях за даването им – няма. Преди седмица градоначалникът Костадин Димитров и районният кмет Емил Русинов направиха първа копка на продължението на ул. „Георги Странски”. Тя ще се изгради върху бивш имот на военните, които го дариха на Община Пловдив. В съседство има още три техни парела, които градските власти са искали – но отговор от тяхна страна, така и няма.  По същия начин така стоят и нещата с големия имот от над 300 дка, който не се използва от армията.

В същото време военното министерство няма никаква активност относно политиката им за имоти, които са с отпаднала необходимост. През миналата година не бе направена нита една разпоредителна сделка, а за 2024 година дори няма програма за разпореждане с тях. Без нея не могат да се правят каквито и да е прехвърляния или продажби. 

От друга страна това е и добре, предвид голямото застрояване в района. Министерството прекрати търга за големия имот с лице на бул. „Освобождение”, което те смятаха дадат срещу обезщетение. 

Предвид новото отреждане на казармите – за озеленяване, военните могат да направят само две неща с него – да го продадат или дарят на Община Пловдив. Идеята на предишния районния кмет Иван Стоянов, който сега е зам.-кмет по екология, е там да се направи екопарк с голямо залесяване и инфраструктура от естествени материали. Тъй като теренът в момент е обезлесен ще минат години, докато се образува гъста и висока растителност, но това е начинът районът да има голям парк, а освен това ще е от полза за целия град.

Към днешна дата обаче този проект е потънал в забвение, а бленувания нов парк е неизвестно кога може да бъде реализиран.