Община Пловдив спечели 7,5 млн. лева по проект на Министерството на образованието и науката за изграждане на нова сграда на Математическата гимназия. Новината съобщи снощи кметът Костадин Димитров. Той заяви, че това е бил един от приоритетите му още като районен кмет – училището да има нова модерна сграда в район „Тракия“ до хотел SPS.

Проектът за нова сграда на МГ-то с модерен кампус е още от средата на 80-те. Към днешна дата проектът не отговаря на съвременните изисквания. Освен това в него са заложени мащабни обекти като огромна аула, плувен басейн, спортни игрища и други.

Поради това градските власти ще пуснат архитектурен конкурс, който да включва и  технически проект на бъдещия кампус на терена от 36 дка. Сумата за конкурса ще бъде 700 000 лева, а по предварителни разчети за първия етап ще са нужни 18,5 млн. лева. В него е включено напълно завършено училище с РЗП от 10 000 кв.м

Следващите етапи – общежития, спортни сгради и други обекти ще бъдат разпределени напред в бъдещето.

По проекта на МОН сумата трябва да бъде усвоена до 2026 година. Това значи, че най-късно следващата година трябва да започне строителството, а градските власти да търсят остатъка от сумата за изграждането на новата сграда на МГ-то.

Общото финансиране от МОН за Община Пловдив е 33,5 млн. лева. В него са изграждането на още две училища и три детски ясли.

Повече в линка:

 

Пловдив получи 33 млн. лева за три нови училища, детски градини и яслиСред тях е чаканата десетилетия нова сграда на Математическата гимназия. Нови сгради ще имат и ОУ "Княз Александър I" и СУ "Свети Патриарх Евтимий".