Лъжесвидетелстването е сериозно престъпление, което има значителни последствия както за правосъдието, така и за хората, засегнати от неправомерните изявления. То може да доведе до грешно обвинение и присъда или освобождаване на виновници, като същевременно подкопава доверието в правовата система.

Лъжат ли обаче хората разпитвани пред съда или всички са честни и казват истината? През месец февруари в Пловдивския районен съд се проведоха 2 дела в които се прокраднаха съмнения за лъжесвидетелстване. Първото беше делото срещу инфлуенсърите Тошо Куката, Чеченеца и Емили Тротинетката. В съдебната зала пострадалият Денислав Делчев, който участва в ролята на куче в скандалния клип в мол Пловдив, категорично отрече да са го заплашвали или карали насила да се снима във видеото. Всички са се държали с него добре, но бил уплашен, защото Тошо Куката и Чеченеца били по-големи от него. Куката, Чеченеца и Емили от своя страна от началото на процеса твърдят, че Денислав сам е искал да се снима в клипа и дори е платил на Стоян Карапанов 20 лева, за да участва и да стане известен. В съдебната зала Денислав отрече да е плащал на инфлуенсърите, за да участва във видеото, но призна, че е дал пари за срещата с тях.

Естествено възникват въпросите: „бил ли е принуден Денислав да се снима”, „дал ли е пари за това” и „кога е искрен”? При всички положения в разказите на поне един от всички замесени има лъжа или прикриване на истина.

Обръща ли се делото за скандалния клип в мола? Денислав твърди, че не е заплашван, но го било страхМладежът отрече да е плащал, за да участва във видеото, но призна, че е дал пари за срещата с инфлуенсърите

Второто дело беше за заливането с киселина на гадателката Тони. След като един от подсъдимите Веселин Вълчанов се призна за виновен и получи 3 години условна присъда с 5 години изпитателен срок, той влезе в настоящето производство като свидетел. След като застана на скамейката за разпит Вълчанов „измисли” доста интересна история, която за всички присъстващи в залата беше ясно, че няма нищо общо с истината. След като всички страни, на няколко пъти, молеха съдия Иван Бекяров да му разясни, че при лъжесвидетелстване се носи наказателна отговорност, магистратът обясни, че това е престъпление и нарушаването на закона в изпитателния срок на условна присъда (каквато на практика изтърпява Вълчанов) автоматично води до затвор.

В този момент Вълчанов поиска кратка почивка, а след като влезе отново в залата врачанинът каза, че иска показанията му като свидетел да не се зачитат и, че ще разкаже всичко отначало. Естествено последва съвсем различна история на първата, но доколко в нея присъства цялата истина остана съмнително.

Кой кой е в схемата със залятата с киселина гадателка Тони? Палачите с взаимни обвиненияСлед като от обвиняем стана свидетел, помагачът пробва да лъже в съда

След тези две дела от TrafficNews поискахме справка от Районен съд – Пловдив, за това колко дела за лъжесвидетелстване са гледани от началото на 2023 г. до днешна дата и как са приключили. Оказа се, че нито едно производство не е влезнало за разглеждане в съда. Тоест всички разпитани са били много честни и няма данни някой да е лъгал под клетва. На този фон, за цялата 2023 г. в Районна прокуратура – Пловдив са започнали 25 производства, които към  момента са на различна фаза. От началото на 2024 бройката се увеличава с още едно.

Според наказателния кодекс лъжесвидетелстването е сериозно престъпление и се наказва със затвор до 5 години. Последствията от лъжесвидетелстването са сериозни както за правосъдието, така и за лицата, засегнати от тези действия. Ако лъжесвидетелството успее да внуши на съда лъжливи факти, това може да доведе до неправомерно осъждане на невинни хора или освобождаване на престъпници. По същество, това води до нарушаване на справедливостта и интегритета на правовата система.

Защо обаче няма нито един осъден за подобно престъпление в Пловдив? Дали всички казват цялата истината пред магистратите, или както при Вълчанов се действа на принципа „ако мине”?