САЩ „внимателно се подготвяха“ за възможността Русия потенциално да удари Украйна с ядрено оръжие, казаха двама високопоставени служители на американската администрация, предаде телевизия Си Ен Ен.

Администрацията на Байдън беше особено загрижена, че Русия може да използва тактически или военни ядрени оръжия, казаха служителите. Си Ен Ен пише, че заключението за риска от ядрена атака „е направено не от един индикатор, а от комбинация от събития, анализи и, най-важното, от много важни нови разузнавателни данни“. Както каза един служител на администрацията, опасенията "не бяха само хипотетични".

„Трябваше да планираме да бъдем във възможно най-добрата позиция, в случай че това вече немислимо събитие наистина се случи“, каза източникът.

Отбелязва се, че от края на лятото до есента на 2022 г. Съветът за национална сигурност на САЩ провел поредица от срещи за разработване на планове за действие в случай на много ясни признаци, че руснаците ще атакуват с ядрени оръжия. Както посочва медията, във Вашингтон са смятали, че Русия може да обмисля тактически ядрен удар като средство за възпиране на по-нататъшни загуби в окупираните територии на Украйна, както и на всяка потенциална атака срещу самата Руска федерация.

Опасенията в Белия дом са се появили в късното лято на 2022 г. , когато украинските сили настъпваха към окупирания от Русия южен град Херсон. Градът беше най-голямата награда за Русия след инвазията, но тогава имаше опасност да бъде загубен от украинската контраофанзива. Най-важното е, че с напредването на украинските сили цели руски части бяха в опасност да бъдат обкръжени.

Мнението в администрацията беше, че такава катастрофална загуба може да бъде „потенциален спусък“ за използването на ядрени оръжия. Американските служители са били загрижени, че след като руският президент Владимир Путин бе казал на руския народ, че Херсон вече е част от самата Русия, загубата на града може да даде повод на Москва да разглежда тактически ядрен удар като възпиращо средство срещу по-нататъшни загуби на контролирана от Русия територия в Украйна.

Телевизията припомня, че в същото време руската пропагандна машина разпространяваше фейк за „украинска мръсна бомба“. Американски служители се опасяваха, че може да бъде използвано като прикритие за руска ядрена атака. Отбелязва се още, че западните разузнавателни агенции са получили информация, че по това време са се водили преговори между руски официални лица, в които открито се е обсъждал ядрен удар.

САЩ обаче никога не са получавали разузнавателна информация, че Русия предприема стъпки за подготовка на ядрените си сили за извършване на подобна атака, пише отбелязва Си Ен Ен.