Президентът на Украйна Володимир Зеленски смята, че Владимир Путин не се интересува от "само някаква територия", неговият план е да унищожи Украйна напълно. Това пише изданието "Украинская правда" позовавайки се на интервю на Зеленски за италианския телевизионен канал Rai 1, публикувано от канцеларията на президента.

"Сигурни сме, че Путин не се интересува само от някаква територия: град или село, Крим или Донбас. Той е заинтересован от пълното унищожаване на Украйна, присъединяването на земите на независима Украйна към Русия", каза Зеленски.

"Удари по цивилни цели, сплашване на населението, публични изявления на обкръжението на Путин в техните медии - всички тези съобщения показват, че, както се казва, те не са завършили мисията и ще я продължат по-нататък [...] Всички тези съобщения показват, че целта не са отделни територии, а цяла Украйна. Затова засега никой, освен силите на Украйна и съюзническото партньорство, не гарантира нищо на Украйна", продължи президентът на Украйна.

Зеленски добави, че прекъсването на войната би било "сериозно предизвикателство за запазването на Украйна и нейното бъдеще" и проблемът със замразения конфликт за цяла Европа.

Според него Украйна е имала опит в замразяването на конфликта, по-специално след окупацията на Крим и част от Донбас.

"Беше подобно на това, което сега се чува в някои медии и от някои лидери. Казват, че имаме нужда от почивка. Но вече сме минали през това. Паузата във войната не е пауза във войната, а пауза за Путин", каза Зеленски.