Ще стеснявате или разширявате булеварда?, това е един от множеството коментари под публикацията на район „Западен” за възможна велоалея по бул. „Пещерско шосе”. От пост на „ВелоКултура” се вижда визуализация как може да се изгради велоалея по бул. „Пещерско шосе” между ул. „Генерал Колев” и бул. „Копривщица. Те са направили насоки, по задание на кмета на район „Западен” Тони Стойчева. Като това една от опциите за подобна велоалея.

Самата тя на страницата на район „Западен” е написала:

„Бул. “Пещерско шосе” трябва да бъде основна пътна артерия, която да включва както бърз и удобен автомобилен транспорт, така и велоалея, която ще се превърне във важен транспортен достъп от запад до центъра на града. ВелоКултура предлагат проект, в които е посочена възможност това да се случи”, пише там.

„Проектът” съдържа велоалея в южното платно, като е направен скрийншот от Google maps. Той обаче е бил „редактиран”, като видимо на кадъра има две платна за велосипедисти, а пътното платно странно си стои цяло.

Видимо обаче има разлика в габарита на платното, ако се наложи оригиналния скрийншот и този предложен от „Велокултура”.

Въпросното платно, което се предлага да се изгради велоалеята с габарит между 3 метра и 3,5 метра.  На практика ако там се изгради трасе за велосипедисти, то ще бъде недостъпно за автомобили. Нормативните изисквания показват, че за двупосочна велоалея минимумът е 2,5 метра, като трябва да има и 0,5 метра отстояние от пътното платно.

Странният проект веднага е бил взет и на подбив от жителите на район „Западен”, като повечето коментари са негативни за идеята да се направи подобна велоалея там: