Хората, които си изкарват парите с измами, много бързо се адаптираха към COVID-19 ситуацията. Освен да пригаждат добре изпипани и познати схеми за измама към граждани, предприятия и обществени организации свързани с новата пандемична ситуация, измамниците търсят и нови ниши, изцяло появили се благодарение на коронавируса.

Освен класическите измами, фалшивите новини и съдържание, свързани със заразата, също стават повод за редица обществени проблеми. Освен чиста дезинформация, тези фейк материали целят обикновено и някаква материална облага, т.е. в крайна сметка - отново измама. В някои случаи пък става дума просто за зловредни новини, които целят да всяват паника и ужас и ако не друго - да извлекат съответни политически дивиденти, чрез внушения и влияние. В това число влизат и апокалиптичните или конспиративни теории за генезиса на коронавируса и бъдещето му развитие.  

Ето и някои базови видове измами и/или фейк измислици, които преуспяват в COVID-19 времената: 

1. Продажба на отрицателни тестове. 

С оглед ограничителните мерки по цял свят, редица страни въведоха изискване българите, а и други чужденци да влизат в страните само с положителен тест. При други пък тестът е необходим, за да се избавите от задължителна карантина. Така и у нас процъфтя бизнеса с фалшиви отрицателни тестове. "Плащаш си 30 лева и ти пишем документ за PCR тест с каквото съдържание искаш", това гласят част от предложенията за примамливата услуга. И ако тук потребителят не е измамен, но здравните власти - определено са, вирусът обаче едва ли. 

2. Свръхестествени сили срещу коронавирус. 

Бяла магия срещу коронавирус беше "осъществена" дори в Пловдив, където още февруари месец баяха срещу заразата - май не много успешно. Освен магиите обаче, редица решиха да заложат на продажбата на амулети и талисмани, които ще ни предпазят от коронавируса. 

3. Ало измамници в ковид отделението.

Телефонните измамници, които печелят конкурс, за най-бързо пригаждане към ситуацията, веднага се ориентираха към огромните възможности, които ковид-19 и пандемията им дават на тепсия. Затова не закъсняха обажданията "Внукът ви е с коронавирус в болница, платете, за да бъде поставен на командно дишане", "Внучка ви е болна, платете са PCR тест". Прокуратурата вече работи по няколко такива случая. 

4. Фалшиви инвестиционни възможности.

Инвеститорите трябва да бъдат предпазливи относно свързаните с COVID-19 инвестиционни измами, като промоции, които невярно твърдят, че продукти или услуги на публично търгувани компании могат да предотвратят, открият или излекуват коронавирус, например. За да се предпазите, потърсете мнение на финансов експерт, проверете субекта, който стои зад сделката. Бъдете подозрителни към офертите, обещаващи сигурна инвестиция, гарантирана възвръщаемост и големи печалби. Пазете се от бъдещи измами. Ако вече сте инвестирали в измама, измамниците вероятно ще ви насочат отново или ще продадат данните ви на други престъпници.

5. Уебсайтове с фалшиви новини за COVID-19.

Тези фалшиви уебсайтове могат да ви причинят нещо много по-сериозно от чиста дезинформация. Като ви призоват да създадете акаунт или да се логнете, те получават достъп до вашата лична информация и дори могат да заразят вашето устройство със злонамерен софтуер. Шансът да избегнете измамата - не се доверявайте на информация, която не идва от официални източници или може да бъде потвърдена от няколко различни източника. Не споделяйте съдържаните, което не отговаря на тези критерии. Ако даден уебсайт иска да попълните вашата лична или финансова информация (или чрез изскачащи прозорци, или формуляр за вход), пребройте два пъти до 100 пъти, преди да го направите. Фалшивите уебсайтове често включват текст, който предполага усещане за спешност - сега или никога. Те често са лошо проектирани или имат само една добре изглеждаща основна страница. Изскачащите прозорци обикновено се използват за събиране на вашата информация.

6. "Благотворителност".

Платформи и хора, представящи се за благотворителни организации, съответно набиращи средства... за лична изгода. Проучете преди да дарите на благотворителни организации. СЗО има специална страница за това, а всяка държава поддържа регистри. Освен това изисквайте документи и позвънете на бенефициента, дали той има представа за дарителската акция?

7. Фалшиви приложения за коронавирус.

В момента онлайн се разпространяват няколко карти, в които се твърди, че показват информация на живо за разпространението на COVID-19. Някои от тях могат да бъдат достъпни в браузъри, а други са като приложения за изтегляне. Внимавайте и с двете, и винаги проверявайте официалните източници - вашите национални органи, СЗО, ECDC и академични институции предоставят национални и глобални статистически данни. Ако изтеглите приложение като това, можете да заразите устройствата си с мобилен злонамерен софтуер. 

8. Мулета.

Престъпниците също използват COVID-19, за да вербуват мулета за пари. Те създават фалшиви здравни организации и неправителствени организации, които привличат онлайн работници чрез фалшиви обяви за работа. От новобранците се изисква да обработват „дарения“ за борба с коронавируса, да плащат парите по банковите си сметки и да ги изпращат, като запазват комисионна за себе си. Това е вид пране на пари и последиците са тежки. Не си струва риска.