Днес e починал основателят на музей „Гема свят“ в Чирпан– Петър Попдимитров.Бившият кмет на града имаше  дарба да увлича хората в своите занимания и интереси. По образование беше агроном, но всъщност беше истински „възрожденски човек“. Истински ЛЮБИТЕЛ археолог и палеoнтолог. 

Благодарение на неговата събирателска дейност са спасени безценни артефакти и фосили. Той не само намираше, но истински разсъждаваше и откриваше смисъла на предметите от миналото. На неговите усилия дължим проучването на обектът Карасура, край  Чирпан от българо-германска експедиция, а българо-френско-германски екип започна палеонтологически проучвания на местността „Азмака“ край гр. Чирпан от 2008 г. насам.

Петър Попдимитров е първият демократично избран кмет на Чирпан, управлявал  в периода 1991- 1995 година. Човек с енциклопедични познания и възрожденски размах. Името му е записано като пръв председател на Бубарските съвети през 1970 година. След това завежда научната организация към Аграрно-промишления комплекс в Чирпан. 

Попдимитров бе интересна и многопластова личност. Любовта му към историята се превръща в страст за цялото му семейство. Той е главен инициатор за създаването на археологическа сбирка в местността Карасура. Над 6 десетилетия събира останки от далечното минало на чирпанските земи, преди да ги изложи във витрините на първия частен Палеонтологичен музей "Гема свят". Създаденият от него музей, в които са подредени над 5 хиляди експоната, впечатлява със сензационните свидетелства за обитателите по нашите земи. На първия етаж на музея са палеонтологичните находки - черепи на антилопи и газели, носорози, жирафи, ленивци, хиени, мечки, хоботни животни и различни видове мастодонти - животни, живели край Чирпан преди милиони години, когато климатът тук е бил друг. На втория са разположени артефакти, датирани преди 360-350 милиона години - има археология, неща от палеолита, неолит, бронзовата епоха, трако-римски находки и средновековие. В източния край са разположени и десетина платна на известни художници - малка част от богатата колекция с картини на семейството. На този етаж е експониран и намереният от внука му Таньо Тодоров зъб на човешко същество от вида Грекопитек, живяло преди повече от 7 000 000 години, в района на Чирпан. 

Попдимитров обича да разказва за колекционерската си страст, но за по-любопитните повтаря фразата, че е по- добре един път да видиш, отколкото 100 пъти да чуеш. Уникалната експозицията привлича туристи и изследователи от цял свят. 

През 2001 и 2004 г. издава съвместно с дъщеря си Анна Димитрова две книги: „Неизвестното и тайно изкуство на Неолита” и „Библейският свят на Неолита” - резултат от над 50 годишен събирателски и изследователски труд на Попдимитров в долината на Стара река. Желанието на авторите е да запознаят любителите на археологията със странни и непознати следи от каменната епоха в Чирпанския край. През 2020 година той става почетен гражданин на Чирпан.

Във всички свои действия Петър Попдимитров винаги води политика в защита на родното, на местното. Доказателство за това е, че той устоява през годините на силно ухажване и съблазняване от учени и бизнесмени - да построи този музей извън Чирпан - край морето или пък в столицата. Надделява житейската мъдрост:„Всеки камък тежи на мястото си”.

Поклон пред паметта на големия чирпанлия! Нека делото му да бъде съхранено за поколенията!