Пловдивски ветеринар „забрави” да изроди две от осемте кученца на миниатюрен бултериер. Шест дни по-късно Кейт изхвърлила от тялото си трупчета на двете бебета. Скърбящи за загубата, стопаните Гергана Тончева и съпругът й Владимир завеждат дело срещу д-р Симеон Пачев, извършил цезаровото сечение.

Районен съд Пловдив обаче оправдава ветеринаря. В решението е записано, че е налице противоправно поведение и то е забравянето на двата плода, но липсва причинно-следствена връзка между незавършената операция и раждането на кученцата мъртви. „Кейт е член на семейството ни. Обичаме всички паленца като наши деца. Чакахме раждането с трепет и все още страдаме за смъртта на двете кученца”, разказва през сълзи пред TrafficNews.bg Гергана.  

Пловдивчанката е първият за България вносител и развъдчик на миниатюрни бултериери. Заедно със съпруга й Владимир от години се занимават с кинология. Работят за развитието на породата, правилната селекция и здравето на кучетата. Пред 2012 г. закупили Кейт от развъдник в Полша. Веднага започнали да я обучават и я водят по изложби в България и чужбина. Когато кученцето навършва една година, му правят редица изследвания, за да са сигурни, че е здраво и може да се развъжда. Започнали да търсят подходящ татко и се спрели на мъжкар във Франция.

„Трябва да се вземат предвид много неща. На първо място здравните изследвания – мъжкото и женското куче да са подходящи като двойка. След това чисто екстериорно гледаме какви са недостатъците на нашето куче, с какво точно това мъжко куче ще подобри евентуално селекцията и кучилото. Защото идеята е да получаваме дори по-добри кученца от родителите”, обяснява работата си Гергана.

Още от първия ден след завръщането си от Франция започнали с грижите за бременната Кейт, сякаш е човек. Неколкократно водили кучето на ехографски преглед. Първия направили при ветеринарния лекар, който се грижи за всичките им домашни любимци. Мнението на повечето европейски развъдчици на миниатюрни бултериери е, че естественото раждане при тази порода е рисковано. Гергана и съпругът й имали болезнен спомен от първото си кучило – на сестричката на Кейт. Кики се опитала да роди сама, но не успяла и се наложило по спешност да й бъде извършено цезарово сечение. Затова решили да не поемат риск с Кейт и планували секцио при специалистите в клиника „Провет”. Отишли на няколко контролни прегледа в клиниката, за да проследят бременността, да чуят сърдечните тонове на бебетата и да определят точната дата за операцията. Всичко изглеждало съвсем нормално.

„В деня на операцията д-р Пачев пое кучето. През цялото време ние чакахме отвън. След няколко часа ни я върна с шест живи и здрави кученца. Кейт се събуждаше нормално от упойката, всичко изглеждаше нормално. А и лекарят ни увери, че не е имало никакви усложнения”, разказва Гергана. На следващия ден обаче й направило впечатление, че родилката имала неадекватно поведение. Коремът на Кейт не бил хлътнал, а леко подут. Постоянно обикаляла из хола, почти не стояла при кученцата си.

„Най-учудващото бе, че тя няма следродилни изтечения, които обикновено са доста обилни и започват няколко часа след цезаровото сечение. На другия ден отидохме до лекаря и му казваме, че нещо не е наред. Каза: Явно съм я изчистил много добре и затова няма изтечения!. А това, че е подута, обясни с факта, че сигурно се е хранила много добре по време на бременността. Увери ни, че всичко е нормално. Въпреки нашите опасения, дори не сметна за необходимо да направи ехографско изследване", спомня си пловдивчанката.

След шест дни кучката започнала да се държи така, сякаш отново ще ражда – имала напъни. Владимир се обадил в „Провет”, но от рецепция обяснили, че докторът е много зает. Позната ветеринарка изпратила човек с мобилен ехограф и докато той пристигне, Кейт изхвърлила двете мъртви кученца. Според познатата, те са били живи до раждането. През тези шест дни са продължили да се развиват в утробата на майката и са били с размерите на останалите живи кутрета. Двамата експерти дори се опитали да съживят едното, но не успели. Категорични са, че мъртвородените кученца нямат никакви следи от разложение. „Те вероятно са умрели същата сутрин, след което, по истинско чудо, организмът на Кейт решава да ги изхвърли. Това реално не е раждане, това е изхвърляне на чуждо мъртво тяло”, плаче стопанката.   

Гергана обяснява, че предварителният ехографски преглед не може да определи точния брой на бебетата, тъй като скелетите им се препокриват. Но това и не би трябвало да е от особено значение при планирано цезарово сечение. Защото по време на операцията, майката се разрязва, изкарват се двата маточни рога и кученцата се виждат отгоре. „Другият принцип е да се вади кученце по кученце, докато не се стигне до яйчник. Ако докторът беше извадил матката или беше търсил до яйчник, нямаше как да пропусне двете кученца”, смята тя. След което отново се разплаква: „Когато отидохме да му покажем мъртвите бебета, той ги погледна и каза: Искате да кажете, че това нещо е излязло от вашето куче. Нарече нашите кученца „нещо”. Сякаш е една шепа боклук”.      

Гергана и Владимир решават да заведат дело. Миниатюрният бултериер е доста рядка и скъпа за България порода, като цената на едно кученце може да достигне до 2500 евро. Искът им е за 23 991 лв. – обезщетение за неимуществени вреди, пропуснати ползи и претърпени загуби. „Целта не бяха парите. Единственото, което исках, е да си свърши работата и да си гледам кученцата вкъщи. Но той няма как да върне времето назад и да ме компенсира по друг начин”, обяснява Тончева.

Д-р Симеон Пачев отказа коментар пред наш репортер с мотива, че Гергана и мъжът й са обжалвали пред по-горна инстанция и в момента делото се разглежда пред Окръжен съд. „С желание ще изложим нашето мнение, тъй като има известно преиначаване от тяхна страна, но все пак е редно да видим какво ще бъде решението на съда”, заяви д-р Пачев.

В отговора на исковата молба обаче той обяснява, че секциото е извършено в съответствие с медицинските норми и правила, а майката и новородените са изписани в добро състояние. В случая става въпрос за настъпило торзио (усукване) в края на маточния рог. „В конкретната ситуация при липса на допълнителни симптоми и с оглед на мястото на торзиото и наличните данни няма механизъм, при който по време на секцио дори и от лекар със специализация акушерство, каквато има д-р Пачев, да се открият плодовете, разположени след усуканата част на рога”, е посочено в документа.

Лекарят е обяснил също, че практиката при проследяване на бременността при кучетата изисква три ехографии – на 20-21 ден от бременността, с която се цели да се констатира бременността и броя на плодовете, на 40-45 ден – за установяване как се развиват плодовете, и на 50-55 ден за изчисляване по определана формула деня на секциото. Констатиране на точния брой на плодовете е възможно само на първия ехографски преглед, когато са видими като мехурчета в двата рога на матката. С развитието на плодовете образите им се наслагват едни върху други и е невъзможно да се определи точният им брой. А Гергана се е обърнала към клиника „Провет” едва на третата ехография. Тоест, не е спазила изискуемите медицински норми за проследяване на бременността, които да гарантират живота и здравето на майката.

В хода на делото двама експерти доказват, че не става въпрос за усукване на матката. По тази причина Районен съд – Пловдив решава, че оставянето на двата плода в кучето след извършената операция секцио е в резултат на противоправното поведение на д-р Пачев като опериращ лекар. Той е следвало да проследи двата рога на матката до появата на яйчник и да се увери, че е изродил всички налични кученца. Според съда обаче липсва причинно-следствена връзка между незавършената операция и раждането на кученцата мъртви. А пряката причина за смъртта им е „несработването на естествените механизми за израждане” на майката. Също така Гергана и съпругът й не могат да претендират за нанесени щети, защото кученцата щели да бъдат продадени след месец и никой не може да гарантира дали ще оживеят дотогава.