4 200 000 души са избягали от Украйна и са получили временно убежище в европейска страна. Германия, Полша и Чехия са държавите, откликнали на най-голям брой бежанци. Това показват данни на Евростат към 31 август 2023г. – година и половина след началото на руската инвазия.

Трите европейски държави са приели 60% от всички бягащи. Броят им е съответно Германия - 1 175 695 души, Полша - 960 550 и Чехия - 365 085. Полша обаче попада и сред държавите, които отбелязват спад в бежанския поток от Украйна. Заедно с нея са Италия и Франция.

Припомняме, че Директивата за временната закрила, действаща на територията на Съюза, осигурява незабавна защита и достъп до права в ЕС, включително права на пребиваване, достъп до пазара на труда, жилище, социална помощ, медицинска и друга помощ. Предвид нестихващата вълна от украински бежанци Европейската комисия счете, че мярката за закрила следва да бъде удължена и предложи срокът и да стане 3 март 2025 г..

Преди седмица пък Правителството в България удължи срока на действащата Програма за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с временна закрила в Република България до 31 декември 2023г..  

От данните на Евростат става ясно още, че България попада измежду държавите, които приемат най-много украински преселници на глава от населението. Към края на август броят им в страната ни 164 880, или 26 на 1000 души. С по-малко от един процент ни предвождат Полша и Естония. Страната, предложила убежище на най-много украинци сравнено с населението си, е Чехия, където на 1000 души има 34 украински бежанци. Средната цифра за Европейския съюз е 9,3 на хиляда души.

Прави впечатление, че многолюдна Франция е предоставила временно убецище на 66 930 украинци. В Гърция броят им също е малък – 25 735. Т.е. броя на бежанци от Украйна представлява под 2,5 на 1000 души и за двете страни, което ги нарежда сред тези, приютили най-малко украинци на глава от населението. 

Украинците съставляват 98% от всички хора по света, получили убежище в ЕС поради невъзможност да пребивават спокойно в родината си. В тази бройка влизат почти изцяло жени и деца.