Още двама живи са били открити от групата на българските доброволци под руините в Турция. Заслугата се дължи на специално обученото спасително куче Килиан, което преди дни се присъедини към отбора на пловдивските доброволни формирования. Животното герой пристигна в опустошената от земетресенията страна заедно с двама български пожарникари от Швеция и един парамедик от Варна.

А днес бе последният ден от мисията на доброволците ни, сподели ръководителят на „Мейдей” Красимир Каракашев пред TrafficNews. Очаква се утре групата им да замине за Истанбул, където имат подсигурен хотел. 

„Уредиха ни хотел просто да се изкъпем, да си починем и тръгваме обратно към България“, разказва той.

Трудната ситуация е сближила много спасителните отряди от различни страни и народи, разказва той, а южната ни съседка реагира много адекватно в случай на засегнати от изпълнение на спасителните акциите:

Турското правителство реагира веднага. Независимо къде се случи, веднага се изпращат екипи с хеликоптер, за да се помогне на пострадалия“, допълва Каракашев цитирайки злополука с израелски спасител. Самите доброволци също оказвали първа долекарска помощ един на друг в случай на инцидент.

В този час броят на жертвите вече надхвърли 25 000. Природното бедствие, сполетяло южната ни съседка, е отнело живота на 21 848 души. За Сирия са докладвани 3553 загинали, където обаче нови данни не са публикувани от петък. Според турски официални лица и ООН около 24,4 милиона души в двете страни са били засегнати в района, обхващащ приблизително 450 км.

Междувременно ВВС публикува коментар на Исмаил ал Абдула от Сирийските сили за гражданска защита (Белите каски). Той е казал пред репортер на медията, че са спрели да търсят оцелели.

Доброволческият подем в Пловдив не стихва, складовете с дарения за Турция и Сирия преливатКак помощите на пловдивчани ще стигат до пострадалите от земетресението в Сирия?

„Имахме нужда от спасително оборудване, което така и не дойде. Международната общност има „кръв по ръцете си“..“, казва той.

Медиците пък нямат никакво време за извиненията на света, затова, че помощ не се изпраща в Сирия. „Нямаме достатъчно медицински персонал в нормални времена, какво остава за време на криза“, казва д-р Фарук Ал Омар от болница SAMS Bab al-Hawa. Когато ударило първото земетресение, медиците там разполагали със само един ултразвуков апарат за 350 пациенти. „Не спахме 48 часа“, добавя лекарят.

Междувременно от доброволното формирование разказват, че само за 3 дни в Турция била построена 5-етажна сграда, която функционира като временна болница. В нея се оказва лекарска помощ на пострадали при зловещото земетресение, което удари държавите на 6 февруари.