Помощите на пловдивчани, отделени за пострадалите от земетресенията сирийци, ще се транспортират до мъртва точка, откъдето ще бъдат поемани от местни организации. За да се преодолее ембаргото над Сирия, ще се разчита на директна връзка с местни хора, които да подсигурят транспорт за дарените палатки, дрехи, одеяла и храна.

„Не знаем още как ще стане, но знаем, че има тази възможност. Тя е изпитана. Карат се на границата – в ничията земя, където се поема от сирийски партньори. До момента е ясно, че ембаргото е за търговия. Освен това не е за сирийската държава, а за засегнатите региони, които са под чужд контрол. Затова сме насочени към работа с местни хора“, заяви пред TrafficNews Манол Пейков, който в момента ръководи организация на доброволци от Пловдив.

В складовата база на издателската къща „Жанет 45“ на бул. „Александър Стамболийски“ 9 от дни се стичат хора, които даряват материални помощи за пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия. Складът, който е с вместимост 300 кв.м., е вече пълен. По тази причина пловдивски предприемач е предоставил свой склад от 10 000кв.м. на Карловско шосе, а в приемането на помощи ще се включат и работниците от частната фирма.

Всички помощи, събрани до момента се разпределят към двете пострадали държави. В Турция, поради транспортни политики, заминават само нови стоки – такива с етикети. Проблем обаче остава доставката на дарения за сирийските граждани, за които все още няма осигурен официален хуманитарен коридор.

Координаторът на самостоятелната акция за пострадалите от земетресението е осигурил връзка със сирийски гражданин, който е живял в България и владее български. Пейков споделя, че бизнесменът има контакт с турски доброволчески организации, както и представители на фондации в Сирия.

Той има вериги от болници в Сирия и работи съвместно с американска фондация. В турската част партнира транспортна компания, която държи непрестанна връзка със сирийците. Те са потвърдили, че електричеството е възстановено и имаме комуникация“, заяви издателят.

От Съюза на превозвачите в България пък, които преди дни предоставили на доброволческата група от Пловдив възможност за подкрепа, вече са установили връзка със сирийка фондация. След като бъде дадена гаранция за „коридор“, техни камиони ще поемат към Карнобат, за да натоварят брашното, което ще се предостави като помощ на бедстващите в Сирия. Вече е дадено и уверение, че след получаване и разпределяне на помощите, организацията на Пейков от Пловдив ще получи снимки като доказателство, че средствата са пристигнали целево при нуждаещите се.

„За момента е купен един тир с брашно, като се надяваме той да премине успешно през границата. Ако той премине, ще купим още два“, допълни той.

Междувременно еврокомисарят Мария Габриел заяви по време на своя посещение в Пловдив, че на този етап не се предвижда отпадане на санкциите към Сирия. На журналистически въпрос по темата тя отговори, че сега не е моментът за влизане в политическо дебатиране. „Нека най-напред бъде предоставена хуманитарна помощ и да бъде уреден въпросът къде ще бъдат настанени останалите без дом. Нека бъде ясна картината, а след това държавите членки ще дадат насоки за следващата стъпка“.

„Искам да изразя своите съболезнования към близките на загиналите и пострадалите от земетресенията. Думата солидарност се изпълва със смисъл. Знаете, както направи България, така направи и Европейския съюз реагираха много бързо. В момента следим от близо цялата ситуация. ЕС е доказал, че в такива моменти има механизъм за гражданска защита“, заяви еврокомисарят и увери, че докато ЕС има роля и възможност да окаже помощ, той ще го прави.

А докато се случва това от доброволните формирования, заминали от Пловдив към бедставащите държави, съобщиха за TrafficNews, че ситуацията в Сирия става все по-критична. "Линейката, която замина от Турция за Сирия, се върна. Там няма спасители. Хората правят масови гробове. Каквото изровят, изровят. После поставят там", споделя оттам.  По последни данни жертвите в двете държави надхвърлят 23 000 души.

По думи на Манол Пейков за момента временното постъпленията на дарения за украинци са намалели. Това е така, защото сега българите са концентрирали даренията си за пострадалите от земетресението. След природното бедствие по дарителската сметка има непрекъснато движение, като до вчера средствата са били 700 000 лв.. от тях вече са похарчени над 210 хиляди, инвестирани с топли дрехи, одеяла и стоки от първа необходимост.

През тези дни непрестанно са били извозвани помощи за Турция, а с дарения не спират да се включват вдъхновени граждани.

"Телефоните ни звънят през няколко минути, непрестанно ни търсят хора, които искат да помогнат с нещо и имат нужда от обяснение. На ден правим поне по 300 обаждания. В складовата база на „Стамболийски“ идват толкова много хора, които искат да дарят“, коментира пред наш репортер Яна Дечева, която координира доброволческата работа там. Хора с чували дарения се стичат и на временния пункт за помощи, обособен в близост до Дома на културата "Борис Христов".

От Българския червен кръст пък съобщиха, че са превели близо 800 хил. лв. в помощ на пострадалите от земетресението. Първият превод е разпределен тв суми от 480 000 лв. за Турция и 320 000 лв. за Сирия. Средствата са набрани по обявената още в първите часове Национална дарителска кампания на БЧК.

Още в първия ден, от своя Фонд за бедствия, аварии и кризи, БЧК отпусна 5000 швейцарски франка. Към днешна дата Апелът е ревизиран и неговата стойност е 200 млн. швейцарски франка. От организацията заявяват, че 80 млн. са разпределени към  Сирийския арабски Червен полумесец, а 120 млн. - за Турския Червен полумесец.
 
Припомняме, че всеки, който желае да подкрепи кампанията на БЧК, може да го направи чрез специално разкритата банкова сметка:
IBAN: BG64UNCR76301078660913 или чрез SMS на стойност 1 лв. на кратък номер 1466 за всички мобилни оператори.
 

Продължава и събирането на помощи в пункта на БЧК-Пловдив. Те се приемат в сградата на Областен съвет на Български Червен кръст - Пловдив, входът откъм ул. "Стойчо Мушанов" 48, от 9 до 16ч. Всички дарения се транспортират директно за пострадалите райони. От областаната огранизация напомнят, кампания се нуждае най-спешно от нови топли детски, дамски и мъжки дрехи и обувки; ново спално бельо; нови топли завивки; хигиенни материали.

Разтърсващ разказ на пловдивските доброволци, които са в епицентъра на земетресението в Турция, и през деня се бориха за живота на 5-членно семейство, открито под руините вижте тук:

Пловдивски доброволци се борят за живота на 5-членно семейство затрупано в Турция ВИДЕОВ момента се изчакват спасително куче и още специализирана техника