Дойде му времето! След като Кралският колеж в Лондон направи сензационното откритие, че киселото зеле е най-добрата естествена виагра, няма начин да не спазим отколешната българска традиция и да не се юрнем към пазара. Защото преди да се „сложи”, зелето трябва да се купи… А от край време е известно, че най-добре е да го сложиш в бидончето в началото на ноември – ако искаш да имаш за Коледа готово кисело зеле.

Така че ето ни на пазара. Зеле - бол. Но тук се започва едно чудене, едно избиране, като че ли няма да слагаме кисело зеле, а най-малкото – някоя чуждоземна засукана туршия. То задължително трябва да е стегнато, да е твърдо, ама не много, да е лъскаво, да е сочно, да е налято… Да не е парцаливо, да не се „разплита”, да не е леко (нищо че това ще ни удари по джоба – все пак 55 стотинки за кило не са малко!)… Не трябва да има голи охлюви, макар че ако има, значи е доказано еко. Не трябва да е и с много груби жили на листата. Въобще – трябва да е перфектно!

Но докато избираме този ненадминат афродизиак, който на всичкото отгоре е и нискокалоричен и помага за отслабване, изведнъж ноздрите ни подушват нещо, което в никакъв случай не мирише на зелева чорба, но много върви със салатка от кисело зеле и червен пипер – скара. Пак нашенска, родна, с очевиден приоритет на свинските пържолки.

„Е, така се работи на пазара в Пловдив!”, сам си се хвали продавачът, а ние му се радваме на мотивиращата и сплотяваща работна среда. Дай боже всекиму!

И докато преглъщаме и броим зелките, естествено, получаваме и няколко много важни съвети за това как да не развалим хубавото зеле (прескачаме изчистването на увредените и почернели горни листа, защото такива това зеле няма!):

  1. На всяка цена да го „мушнем” два пъти на кръст в основата на кочана, за да влиза солта по-навътре.
  2.  Солта задължително да е морска (или поне едра).
  3. За да ви се получи свястна ферментацията, пуснете шепа ечемик, ориз или кочан млечна царевица.
  4. Ако сте по-тертиплия, ще сложите и няколко червени зелки, червено цвекло, парчета ябълка или дюля - за цвят и аромат. А ако сте перфекционист, ще добавите и няколко моркова между зелките, за да са по-добре подредени.
  5. И задължително при затварянето на бидона трябва да сложите тежест отгоре, за да притиска зелките!
  6. При появата на мехурчета на повърхността задължително я отстранявайте, за да не се развали вкусът на зелето.
  7. Когато е готово, може да се сложат 2-3 корена хрян като консервант, за да стегне и да се запази дълго време твърдо.
  8. А натриевият бензоат, трябва да се сложи едва когато зелето е станало кисело, за да не се пресече, докато е сурово.

Стоически изслушахме всички съвети, натоварихме си зелето и побързахме да го „сложим” – всеизвестно е, че освен всичко друго то помага за избавяне от депресията. На тези, които все още не са го направили, ще напомним, че пред комбинацията на зелев сок със сушена люта чушка бледнеят всички виагри и се случват истински чудеса!

TrafficNews.bg