Лидерите на Г-7, които провеждат среща на върха в Германия, обмислят споразумение за налагане на "ограничение на цените" на изнасяни от Русия петрол в опит за по-нататъшно ограничаване на способността на Москва да финансира продължаващата повече от четири месеца война в Украйна.

Целта би била широк кръг от страни, излизащи и извън рамките на Г-7, да наложат таван на цената, плащана за руския петрол, за да ограничат финансовата полза за военната машина на Кремъл от растящата цена на суровия петрол, посочва "Файненшъл таймс". Това също така ще смекчи въздействието на по-високите цени на енергията върху западните икономики, съобщи БНР.

Идеята беше силно популяризирана от САЩ. Въпреки че Германия отдавна има резерви по отношение на това, последните коментари на германски официални лица предполагат, че Берлин се доближава до идеята.

Шарл Мишел, председателят на Европейския съвет, каза в неделя, че лидерите ще обсъдят горната граница на цените на петрола в следващите часове, подчертавайки необходимостта от "ясна визия" и осъзнаване на възможните странични ефекти.

Подобна сделка обаче ще изисква подкрепата на всички 27 държави членки на ЕС, като управляващите в Брюксел ще трябва да разрешат трудни въпроси за това как ще работи и ще се вмести това в санкционните режими на САЩ, Великобритания, Европа и Япония.

През май ЕС се съгласи с поетапна забрана на доставките на руски петрол по море, като същевременно разреши временна деругация за суровия петрол, доставян по тръбопровод. Очаква се мерките да намалят износа на руски петрол за ЕС с 90 процента до края на тази година, напомня финансово издание.

Лидерите на Г-7 се срещат в момент, когато последиците от войната в Украйна хвърлят все по-голяма сянка върху световната икономика. Блокадата на украинските пристанища повиши цените на храните, а решението на Русия да намали доставките на газ за Европа заплашва да предизвика енергийна криза.

Тъй като инфлацията се покачва и централните банки реагират с по-агресивно покачване на лихвените проценти, отколкото очакват финансовите пазари, икономистите от цял ​​свят понижават прогнозите си за световния растеж, като някои дори предупреждават за риск от предстояща рецесия.

Домакин на срещата на Г-7 в луксозния баварски курорт Шлос Елмау е германският канцлер Олаф Шолц. Към него се присъединиха лидерите на САЩ, Великобритания, Франция, Италия, Япония и Канада и висшите представители на ЕС. Аржентина, Южна Африка, Сенегал, Индонезия и Индия също са поканени като страни-партньори.

В неделя лидерите на Г-7 обявиха, че ще забранят вноса на руско злато като част от усилията за засилване на санкциите срещу Москва.

По отношение на Украйна Г-7 ще има за цел да предаде "послание за единство" и "сигнал за продължаваща подкрепа" на Киев. Президентът на Украйна Володимир Зеленски ще се присъедини към срещата на върха чрез видео връзка в понеделник.

Идеята за таван на цената на петрола идва в момент, когато експертите се притесняват, че санкциите срещу Русия рискуват да имат обратен ефект. Въпреки западните ограничения върху вноса на руски петрол, приходите на Русия от износа на важната енергийна суровина не са спаднали, тъй като в същото време цената на суровия петрол се повиши рязко.

Преди срещата на Г-7 Шарл Мишел каза:

"Искаме да сме сигурни, че целта е да се насочим към Русия, а не да правим нашия живот по-труден и сложен. Трябва да сме сигурни, че ако вземем такова решение, има ясна визия, ясно общо разбиране за това кои са преките последици и какви могат да бъдат страничните последици". Той също така каза, че ЕС е готов да вземе решение със своите партньори, но подчерта, че е "внимателен и предпазлив" по темата.

Високопоставен германски служител посочи пред "Файненшъл таймс", че са в ход "интензивни дискусии" за това как да се приложи таван на цените на руския петрол за износ и да се работи със западните и японските санкции срещу Москва.

"Проблемите, които трябва да решим, не са тривиални, но сме на прав път към постигане на споразумение", отбеляза той.

Съгласно схемата за ограничаване на цените на руския петрол, Европа ще ограничи наличието на корабни и застрахователни услуги, които позволяват транспортирането на руски петрол по целия свят, като изисква услугите да бъдат достъпни само ако таванът на цените се спазва от съответния вносител на петрол. Подобно ограничение за достъпността на американски финансови услуги може да даде на схемата допълнително въздействие.

Немският канцлер Шолц подчерта, че концепцията ще изисква широко участие в целия свят, за да бъде ефективна.

Това също така ще изисква от ЕС да промени забраната си за застраховане на доставки на руски суров петрол — въведена във връзка със забраната за внос на петрол по море, според шестия пакет на санкции — нещо, което се нуждае от одобрението на всички 27 държави членки на ЕС.

Обединеното кралство ще трябва да се включи, като се има предвид, че то е център на застрахователния пазар на Lloyd's of London. ЕС и Обединеното кралство вече се споразумяха да координират застрахователната забрана, но Лондон все още не е финализирал своята схема за нейното прилагане.

На срещата си на върха лидерите на Г-7 също така ще обсъдят как да предотвратят глобална "криза на глада" на фона на нарастващата продоволствена несигурност, причинена от войната в Украйна. Те също така ще обсъдят германско предложение за "клуб за климата", в който участващите страни ще координират усилията си за декарбонизация на техните икономики.