Президентът на Израел Ицхак Херцог определи като "повече от възмутително" решението на прокурора на Международния наказателен съд (МНС) Карим Хан да поиска заповеди за арест на премиера Бенямин Нетаняху и на министъра на отбраната Йоав Галант наред с трима лидери на палестинското ислямистко движение "Хамас", предаде Ройтерс. Според Херцог това със сигурност ще вдъхне смелост на терористите по света.

"Всякакъв опит за правене на паралел между тези отвратителни терористи и демократично избрано правителство на Израел - работещо, за да изпълни задължението си да защитава своите граждани, в пълно съответствие с принципите на международното право - е възмутителен и не може да бъде извинен", подчерта израелският президент.

Израелският външен министър Израел Кац също порица "скандалното" според него решение на МНС.

"Искането на заповеди за арест на "премиера и министъра на отбраната на Държавата Израел, редом с отвратителните нацистки изчадия на "Хамас", "убийци и изнасилвачи на "Хамас", които "в момента извършват престъпления срещу човечеството срещу нашите братя и сестри", е "пряко нападение" и "историческо безчестие, което ще остане завинаги белязано в спомените", се казва в изявлението на първия дипломат, предаде БТА.

Израел планира "да се бори срещу това решение, което цели преди всичко да върже ръцете на държавата Израел и да ѝ откаже правото да се защитава", добави Кац.

Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Нетаняху