Тече процедура в напреднала фаза за продажбата на Първа инвестиционна банка (ПИБ). Възможно е избран купувач да има още през май, пише „Капитал“.

На финалната права реално има надпревара между двама желаещи да придобият банката, чиито основни акционери са Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев. Това са "Уникредит Булбанк" и Пощенска банка, като и двете според "Капитал" са "силно мотивирани и явно са готови да платят оценка, далеч надвишаваща борсовата". Това се обяснява, от една страна, с това, че акциите на ПИБ се търгуват с голям дисконт заради "скелетите в гардероба ѝ - големи експозиции, включително и към свързани лица с Минев и Мутафчиев". А от друга, котировките са повлияни и от натрупаното през годините недоверие и репутационен риск около имената им.

От началото на май акциите на Първа инвестиционна банка (ПИБ) на Българската фондова борса скачат с почти 70%. Цената им докосна 4.80 лв. - нива, невиждани от 2018 г., преди да свие до 4.00-4.50 лв., където продължи да се търгува при сравнително големи обеми и с резки колебания. А пазарната капитализация, която само преди седмици гравитираше около 350 млн. лв., се изкачи до около 650 млн. лв. Официално няма никаква оповестена информация, която да обясни внезапния бум на инвеститорски интерес, а отчетът за първото тримесечие не блести с нещо особено - макар и да показва 18.7 млн. лв. печалба, тя дори спада под тежестта на отписвания.

Основанието за подобен скок обичайно може да е само едно - очаквания за сделка. От петата по активи банка в България не са съобщавали дори да се водят преговори с потенциални купувачи.