200 лв. глоба е санкцията за шофьора на тира, който вчера едва не събори къща във врачанското с. Баница, съобщиха за bTV от полицията.

Пробите за алкохол и наркотици на шофьора са отрицателни. Той не е пострадал.

Най-вероятната причина за катастрофата е движение с превишена скорост, а това е поредният подобен инцидент в селото.

По второкласния път за Ферибот Оряхово – Бекет на ден преминават стотици тирове. Жителите на селото казват, че ограниченията на скоростта често не се спазват и настояват институциите да реагират спешно.

„В нито една европейска страна тирове не минават по 500 на ден в населено място. Как един възрастен човек ще отиде да си купи храна от магазина, когато трябва да прекоси шосе“, коментира Надя Петрова, съсобственик на пострадалия имот.

Жителите на с. Баница от години протестират срещу натовареният трафик.

„Ще внесем искане за поне три повдигнати пешеходни пътеки, защото това не е нормално“, обяви кметът на селото Владимир Вълов. Инцидентът стана тази сутрин. Камионът отсече три дървета, счупи електрически стълб и удари къщата.

Собствениците на имота, които живеят във Враца, обявиха, че са напукани стени от удара, счупени са и прозорци. Операцията по изтеглянето на камиона продължи с часове, имаше опасност ремаркето да се преобърне върху къщата.