Специализирана полицейска операция е проведена в София и Ихтиман за разкриване на длъжностно присвояване в големи размери. Тя е проведена от служители на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) на 17 май. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Акцията, реализирана съвместно със служители на Окръжния следствен отдел при Софийска окръжна прокуратура, е осъществена под надзора на Районна прокуратура - Елин Пелин. Установено е в хода на оперативно-издирвателната дейност и в процеса на разследването, че трима представители на телекомуникационна компания са съставяли неистински или са подправяли съществуващи документи между търговското дружество и неговите клиенти. Това са договори за лизинг и за мобилни услуги, допълнителни споразумения и приложения към тях и други. 

В продължение на две години те са действали в съучастие и са присвоили голям брой мобилни устройства, за което им е повдигнато обвинение. Иззето е голямо количество различни видове смарт устройства - мобилни телефони, таблети, лаптопи, слушалки по време на претърсване в жилища, помещения и моторни превозни средства, използвани от тримата, както и при извършени лични обиски, добавиха от МВР.

Престъплението е квалифицирано по няколко члена от Наказателния кодекс - чл. 201, чл. 202, чл. 309, чл. 310, чл. 316 и чл. 26 от НК, които се отнасят за длъжностно присвояване чрез преправяне на документи и използването им през продължителен период от време.

На 16 февруари т.г. от ГДБОП отчетоха, че през 2023 г. са установени, документирани и неутрализирани 115 организирани престъпни групи. Това е ръст с 37 % в сравнение с предходната година, предава БТА.