Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви, че ситуацията в Харковска област, където Русия отвори нов фронт преди десетина дни, е под контрол. В интервю за Ройтерс обаче Зеленски призова за пореден път за смяна на цялостния подход в процеса на деклариране и предоставяне на военна помощ за страната му от Запада.

Той каза, че светът не трябва да забравя, че Русия също натиска силно и на изток. Силите на Украйна вече са разпръснати по дългата над 1000 км фронтова линия, но ще отнеме време, за да се подготвят новобранци за битка в рамките на нова мобилизационна кампания, каза Зеленски.

Сега всяко решение за помощ закъснява най-малко с една година, посочи украинският президент. Той описа доставката на помощта, по-специално на средства за противовъздушна отбрана, като системите Patriot, на които Украйна разчита в голяма степен във войната си с Русия, като "една голяма крачка напред, но преди това две крачки назад".

"Всяко решение, до което ние, а след това и всички заедно стигаме, закъснява с около една година. Ако бяхме получили системи Patriot още в началото, когато още нямаше толкова руски дронове, щяхме да сваляме ракетите им и те щяха да се откажат да обстрелват толкова масирано енергийната ни инфраструктура. Нямаше да има спирания на тока и щяхме да сме в състояние да опазим повечето от капацитета си за генериране на енергия. Но това е  - всяка голяма крачка напред, е предшествана от две крачки назад. Трябва да променим това.", посочи Зеленски.

Пред Ройтерс Зеленски предложи начини, по които съюзниците биха могли да помогнат по-пряко, включително чрез сваляне на руски ракети над украинска територия при определени обстоятелства.

"Руснаците използват 300 самолета на територията на Украйна. Имаме нужда от най-малко 120, 130 самолета, за да устоим в небето", добави Зеленски, имайки предвид самолетите Ф-16, някои от които той се надява скоро да бъдат използвани в битка.

Украинският лидер също така каза, че Киев преговаря с международни партньори да използват оръжията си, за да нанесат удари по руска военна техника на границата и по-нататък в руската територия.

"Засега обаче няма нищо положително", отбеляза той.