Депутатите Спас Гърневски (ГЕРБ) и Павел Шопов ("Атака") получиха дисциплинарни наказания, след пореден скандал за неносенето на маски в пленарна зала. Това стана в хода на разискванията на Проекта на Програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили 2032.

Гърневски получи порицание, а Шопов бе отстранен за едно пленарно заседание.

На няколко пъти през деня председателят на Народното събрание Цвета Караянчева направи забележки, в които настоя Шопов да постави своята маска. Той обаче отказваше, въпреки че квесторите му донесоха. Съпартиецът на Волен Сидеров недоволстваше защо ще му пращат наказателен акт вкъщи, а не му го дадат публично в парламента пред медиите.

Накрая председателстващият в момента  - Емил Христов от ГЕРБ, бе принуден да го отстрани за едно заседание.

"Г-н Шопов, моля, напуснете трибуната, държите се неподобаващо на народен представител", призова го Христов.

Той обаче отказа да го направи и се наложи да бъде изведен от пленарна зала след намесата на квесторите на парламента, тъй като отказа да напусне трибуната

Гърневски пък беше наказан, защото от място е обидил депутата от левицата Георги Гьоков.

"Сложи маска!", викаше му народният представител от ГЕРБ и изтъкваше, че половината социалисти са или без маски, или ги носят под носовете си.

"Направих умишлено тази реплика", заяви Гърневски от трибуната и изтъкна, че така, както има заповед на министъра на здравеопазването към всички българи за носенето на маски, така и парламентът трябва да е стожер за спазването на тази заповед.

Гърневски настоя за въвеждането на "железни мерки" по отношение на носенето на маски.

"Трибуната на НС трябва да е стожер на спазването на правилата, НС трябва да е знак за всеки българин. Никой в тази зала не може да нарушава заповедите на българското правителство. Другото е анархия и в този случай комунистическа анархия", настояваше депутатът от управляващата партия.

Тук дори съпартиецът му Емил Христов обаче му спря микрофона и го прекъсна.

Георги Свиленски от "БСП за България" пък поиска по-строго наказание за Гърневски. Той, заедно с колегата си Иван Ченчев настояха той да бъде отстранен от работата за три поредни пленарни заседания.

"Поведението на г-н Гърневски е рецидив в пленарния живот на 44-то НС", заяви Свиленски.

Емил Христов обяви, че няма да оттегли определеното от него наказание.

Тогава Ченчев заяви, че отказват да продължат да участват в заседанието, докато Гърневски е в залата и се заканиха, че ако не бъде отстранен за три заседания, от левицата ще бъдат принудени да стартират подписка с искане за оставката на Христов.

Той отвърна да поставят въпроса пред Председателския съвет на НС.