Пет жени и седем деца в момента са настанени в бившата Белодробна болница в Пловдив, която Община Пловдив превръща във Център за временно настаняване на украински бежанци.

Към момента е ремонтирана част от втория етаж на сградата, която беше опразнена през пролетта на 2015 години и стои пуста вече 7 години. 

В регистъра за местата за подслон към Министерството на туризма, Община Пловдив е регистрирала сградата с капацитет от 53 стаи с по три легла. В момента обаче са ремонтирани около 20 помещения, изградена е и малка кухня. Очаква се до седмици да има готови още стаи. Ремонтът се поема от Община Пловдив, общинските предприятия и от доброволци. Издръжката, обещана от държавата, е по 15 лева за човек. Само трите хранения, които се предоставят по сключен договор на община Пловдив за социални услуги, струват 7,20 лв. на човек за ден. 

Макар състоянието на сградата никак да не е идеално, две от настанените майки Альона и Марина споделят, че се чувстват добре там. 

"В Пловдив сме от два месеца, чувствам се хубаво и спокойно тук", споделя Марина, която пристига в Пловдив заедно с двете си малки деца на 1 година и 3 години и 70-годишната си майка през март месец. Първо е била настанена в хотел, но след приключването на програмата е преместена в бившата Белодробна болница благодарение на доброволката Наташа. 

Марина Дешка е юрист по образование и е била помощник-съдия в Полтава. Тръгва към Пловдив, след като започват бомбардировките. От месец и половина учи български език към курсовете, предоставени от Областна управа - Пловдив.

Иска да работи почасово, тъй като има много малки деца, но знае, че не може да бъде юрист у нас заради езиковата бариера и различните закони. Въпреки това е готова да се бори и да поеме ангажимент за издръжката на семейството си. 

"Искам безопасност за децата ми и за майка ми, защото те са достойни да живеят в безопасност. Не можем да чакаме да прелитат над нас бомби, да няма какво да ядем или да няма с какво да се лекуваме. Много благодаря на България, на всички хора, всички ми помагат", посочва тя. 

Марина е щастлива, че се предвижда бившата административна сграда на счетоводството на болницата да бъде превърната в занималня за децата. В момента майките се организират на смени да гледат децата. 

"Няма езикова бариера, възпитателите и децата се разбират много по-добре, отколкото в местните детски градини", посочва жената. 

Альона също бяга от войната с двете си деца, след като ракети започнали да бомбардират Запорожие. В момента е настанена в Белодробна болница. 

"Всичко е наред, хубаво и ме устройва. Искам само спокойствие, мир, тишина и децата ми да са здрави, спокойни и щастливи", казва Альона Жебитска. 

В момента няма яснота колко хора още могат да пожелаят да бъдат настанени при Альона и Марина. По думите на зам.-кметът Георги Титюков няма комуникация с държавата за това има ли някакъв план по преместването на украинци от хотелите по морето към подобни бази за настаняване в страната. Той допълни, че още четири майки с четири деца са настанени в звено "Майка и бебе" в Пловдив, и вероятно ще бъдат преместени в Белодробна болница. 

Предвижда се сградата на бившата болница да функционира като Център за временно настаняване на украински бежанци. Това означава, че ще се сключват договори за настаняване, които ще бъдат със срок от три месеца. Целта е през това време да бъде намирана работа на украинците, като за това Община Пловдив работи в тесни връзки с Бюрото по труда. След тримесечния престой се очаква хората да са се установили и да могат да излязат на наемния имотен пазар, но ако това не е факт, е възможно да се сключват нови договори за настаняване за още три месеца. 

От почетното консулство на Украйна в Пловдив съобщиха, че в момента във "Втори дом" има 3 свободни стаи,където могат  да бъдат настанени украински семейства.При заинтерес , те могат да се обадят на тел.  0882883918.