Как се взима общинска земя на публичен търг?

"Тихомълком с 4000 лева под масата, с връзки", така отговаря на въпроса Иван Савчев, който има къща в асеновградското село Боянци и разказва за скандалния казус пред TrafficNews. 

На 19 октомври тази година Савчев разбира, че утре на търг ще се разиграе атрактивен парцел в централните части на селото Боянци, до училището и Евангелската църква. Парцелът е същият, който над 10 години Савчев е държал под наем и върху който е имал заведение. През 2008 заведението е било бутнато, тъй като обектът попадал в "електрически коридор". Със същия мотив преди повече от 12 години на Савчев е даден отказ да закупи парцела.

Търгът за въпросния терен е организиран от Община Асеновград есента тази година. До този момент теренът от 324 кв.м. е бил частна общинска собственост, а начинът му за трайно ползване /НТП/ е „за друг вид застрояване“. На търга се явил само един кандидат, като самият търг е бил обявен с начална цена от 3480 лв, без тръжните документи, които са 72 лв.

Проблемът е само един – никой от селото, освен излъченият за победител, не е знаел за съществуването на такъв търг. Обявление в селото не е имало – нито в кметството, нито на видно място някъде другаде.

Според Савчев това е абсурдно, тъй като в селото имат възможност да разберат, че нещо се продава само ако ежедневно проверяват в интернет. По думите му никой от населението не е информиран – нито че имот ще се продава на търг, нито за параметрите и възможностите да се включват на т.н „публичен търг“. На 19.10, когато Савчев разбира случайно от жената на бъдещия купувач, процедурата е вече затворена. 

„Всички се уверихме, че нямаше каквито и да е документи за търга на видимо място на центъра или в кметството. Нямаше обявления, нямаше известие до заинтересованите страни“, посочи Савчев. С други съселяни дори правят граждански протокол за установеното. 

Проверка на TrafficNews показа, че в сайта на Община Асеновград търгът в село Боянци е поместен в обединена процедура за продажба на три различни имота – парцел от близо 5 декара в индустриалната зона на Асеновград, терен в село Червен и въпросния терен в Боянци. И това не е всичко, под обявлението ясно е написано, че за огледи и закупуване на тръжна документация всеки може да се обърне към кметството – в случая това в Болярци. 

По думите на Савчев купувачът Илия Алиев е близък до кмета на селото Димитър Димитров. Местните твърдят, че на 19.10 пред свършен факт станало ясно, че Димитров е знаел за търга и кой е участвал и ще го спечели като единствен.

"Като го попитах ми каза, че вече камбаната е ударила и е късно за терена", посочи Савчев.

Абсурдът обаче не свършва до тук. Печелившият в „оспорваната“ надпревара загърбва всякаква предпазливост и си признава, че си е уредил терена по втория начин, твърди Савчев и посочва, че има неопровержими доказателства за това, които е предоставил на полицията. 

„Каза, че е дал рушвет от 4000 лева на общински съветник от Асеновград, за да вземе парцела“, разказва Савчев и още веднъж пояснява, че има железни доказателства за това.

Мъжът е категоричен, че ще търси справедливост. Вече е подал жалба в полицията, прокуратурата и Спецпрокуратурата в София. Викан е да дава обяснения в Икономическа полиция.

Репортер на TrafficNews се свърза с Илия Алиев. Той отрече всички обвинения. Бе категоричен, че съвестта му е чиста и че участвал честно на процедурата, както и я е спечелил честно. Алиев потвърди, че е приятел с кмета, но поясни, че кметът е приятел с всички в селото. 

"Научих чрез интернет. Пълни глупости е това за рушветите, как стават тия работи? Няма такова нещо. Говорят глупости зад гърба ми и ме злепоставят. Може да питате Общината - беше пуснато във вестник "Вестител" и в сайта на Общината в интернет, може да проверите. Чиста ми е съвестта пред Господ. Аз знам, това са хора, които ползваха земята, сееха чушки и сега ги е яд. Всичко е честно, така както трябва да бъде. Някой ви мъти мозъка", посочи Савчев. Той отказа да каже на каква цена е купил терена, а на въпрос за проверката, той отсече: "да си проверяват, проверявайте".  

За коментар и друга гледна точка потърсихме кмета на Боянци – Димитър Димитров, но след няколко позвънявания в кметството и свободен сигнал, вече се включва автоматично съобщение "Абонатът не отговаря, моля обадете се по-късно".

Потърсихме становище и от д-р Христо Грудев, кмет на Община Асеновград. Оказа се, че г-н Грудев е запознат със случая, а в цялата община тече проверка - вътрешна и външна. 

"Община Асеновград е запозната с този случай. При нас също е постъпила жалба, всички документи са препратени до полицията. По отношение на обявленията спазваме всички законови изисквания. По закон трябва да обявим за провеждането на търг в сайта на общината и в местен вестник. Обявлението го има и в нашия сайт, и във вестник "Вестител". Текат проверки по случая, полицията се е заела. Съдействаме на пълно на всички органи на реда. От Административен съд - Пловдив поискаха цялата документация и общината я предостави. Ще продължим да съдействаме и на всички разследващи органи", посочиха от местната власт. 

TrafficNews ще продължи да следи случая. 

Повече за казуса вижте в разказа на Иван Савчев в TrafficNews: