Община Пловдив стартира кампания за по-чист въздух. Възобновява се  информационна кампания за изискванията, които има за дървесината, използвана за битово отопление. 

Експертите обясняват, че превишенията на прахови частици през зимата се дължат основно на емисии от битовия сектор и по-малко от автомобилния транспорт, съчетани с неблагоприятни метеорологични условия - ниски температури, висока влажност, задържане на замърсителите в атмосферния въздух, безветрие. Ето защо използването и горенето от домакинствата на сухи, а не на току-що отсечени дърва, ще намали с над 40% отделяните емисии на фини прахови частици. Също така дървесината не трябва да е обработвана с бои, лакове, смоли и лепила, да не е импрегнирана или да е претърпяла друга химична обработка, както и да е примесена с други вещества и материали, включително текстил, пластмаси, гуми или други петролни продукти.

Почистването на комините всяка година също спомага за намаляване на концентрациите на замърсители в населените места и така да се подпомогне доброто естествено разсейване на изпусканите газове.

От началото на годината до момента са регистрирани 30 бр. наднормени стойности по показатели фини прахови частици в атмосферния въздух на автоматична измервателна станция „Каменица“, която отговаря на изискванията на градския фонов пункт за мониторинг на атмосферния въздух на територията на общината. Предвид зимния отоплителен сезон на 2020-2021 г., тенденцията по отношение на този показател е почти ежедневни превишения на пределната стойност на средноденонощната норма.

Припомняме, че в изпълнение на националното законодателство, следващо Директива 2008/50 / EО на ЕС, определените дневни гранични стойности по показател ФПЧ10  са от 50 μg.m3, които не трябва да се надвишават повече от 35 пъти за календарна година. 

Токсичният въздух в Пловдив се завърна! Тракия светна в оранжево за опасностИ двете измервателни станции на РИОСВ е отчетено превишение на ФПЧ