Окръжният съд отхвърли  иск на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество спрямо пловдивчанина Михал Марков.  Искът е на обща стойност 1 641 500,36 лева.

Марков бе един от обвиняемите в аферата за пране на 5 милиона лева, разкрита през 2019 година от пловдивската икономическа полиция. Той и съпрузите Тодор и Стойка Ташеви успели да превъртят 5 млн. лева от внос на прахове за пране и козметика от Полша и Италия, без да декларират стоката и да плащат данъци. Ташев и Марков бяха арестувани, а след това мерките им бяха променени. 

Чрез фирмата си "Ти Джи козметикс" Ташеви поръчвали и закупували стоката от 4 полски дружества и едно италианско. Вносът обаче формално постъпвал в 7 дружества на хора с нисък социален статус.  Плащането ставало от фирми на бедняци, които не развивали никаква дейност и реално не получавали нито прахове за пране, нито парфюми. Посредникът Марков, набавял парите от Ташев и ги носел на ръка до "собствениците" на седемте фирми, като казвал на кого да ги преведат по банков път в чужбина.

Заедно с Михал Марков Тодор е обвинен в укриване на данъци и пране на пари. 

Припомняме, че на 1 март 2019 г. под ръководството на Окръжна прокуратура-Пловдив,  съвместно със служители от сектор „Икономическа полиция" при ОД на МВР-Пловдив и на ГДБОП-София,бе проведена специализирана операция за извършени данъчни престъпления и пране на пари на територията на градовете Пловдив, София, Разград и Велико Търново. Извършени са множество претърсвания и изземвания от офиси и жилища, при които в трезори и други помещения са открити общо около 600 000 лева, в различна валута, както и документи, компютърни конфигурации и други вещи, имащи отношение към престъпната дейност.

Те установили,  че от месец март  2017 г.  до 1 март 2019 г.  чрез седем търговски дружества, регистрирани в България, са били извършени парични преводи в брой, в размер на общо 5 000 000 лева, към търговски дружества в Полша и Италия. Управителите на българските дружества, които са били подставени лица с нисък социален и финансов статус, са поръчвали стока – козметика, перилни препарати и др., от Полша и Италия. Пратките формално пристигали на името на тези фирми, а реално стоките получавало друго търговско дружество у нас, чийто управител е Тодор Ташев, а съдружник 38-годишната Стойка Ташева. Стоката била разпространявана отТашев в магазинната мрежа у нас, като парите от продажбите не били декларирани  и  по този начин е избегнато плащането на данъчни задължения в размер на около 1 000 000 лева. 

Тодор Ташев е собственик на фирма "Ти Джи Козметикс", където съдружник е съпругата му. Марков държи "Трай Инвестмънт груп". 

Окръжен съд обаче е преценил, че законът не е нарушен, тъй като сумата, заради която Марков е разследван, а именно 1 600 000 лв., не фигурира като налична в неговото имущество. 

КП КОНПИ трябвада плати държавна такса в размер на 65 660,00 лева. Съдът е отказал да уважи иска на адвоката на ответника, който е настоявал да му бъде определено възнаграждение в размер на 49 272,50 лева.  

Решението на съда може да бъде обжалвано на по-горна инстанция. 

Самото дело за пране на пари все още не е влязло в съда.