Пловдивският апелативен съд остави в ареста третия обвиняем, за който прокуратурата в Пазарджик твърди, че е участник в организирана престъпна група за документни престъпления против данъчната система на Република България. Атанас Учкунов е един от задържаните при акцията през декември в Пазарджик търговци на трюфели, обвинени за участие в организирана престъпна група, пране на пари и данъчни престъпления.

Срещу управителя на няколко търговски фирми Атанас Учкунов на 19 декември 2022 г. са повдигнати две обвинения. Първото е за участие в организирана престъпна група, създадена с цел да извършва пране на пари, която е действала през периода от януари 2020 г. до 5 декември 2022 г. Второто обвинение е за използване на документи с невярно съдържание за търговия с гъби и трюфели, чрез които документи е получил от държавния бюджет парични суми в големи размери, като това е станало през периода от април 2021 г. до октомври 2021 г.

За първото обвинение Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода от 3 до 10 години, а за второто – от 3 до 8 години.

Апелативните съдии прецениха, че от разпитите на свидетели и веществените доказателства и документи, събрани в 26 тома, правилно първоинстанционният Окръжен съд – Пазарджик е приел, че има данни за наличие на обосновано подозрение за съпричастност на Учкунов към обвиненията, които са му повдигнати. Относно довода на защитата за влошено здравословно състояние на обвиняемия, съдът смята, че естеството му е такова, че то само по себе си не може да е основание за промяна на мярката за неотклонение в по-лека. От друга страна, съществува реална опасност при мярка, различна от „Задържане под стража“, Атанас Учкунов да извърши престъпление, като това произтича от тежестта на повдигнатите обвинения, както и от факта, че обвиняемият е бил осъждан 13 пъти досега.

Определението на Апелативен съд – Пловдив е окончателно.

Припомняме, че пловдивският Апелативен съд потвърди наложената мярка за неотклонение от Окръжен съд- Пазарджик и остави за постоянно в ареста и другите двама от групата - Иван Лулчев и Венцислав Думанов.

 

Иван Лулчев е главатарят на групата „гъбари”, източили милиони от фиктивни сделкиТой и помощника му Венцислав Думанов остават в ареста

Съдът в Пазарджик остави в ареста двама от гъбарите, източили милиони от фиктивни сделкиМъжете са източили над 1 млн. лева чрез фиктивни сделки.

Организирана престъпна група източвала милиони от ДДС чрез фиктивни сделки с гъби в Пловдив и ПазарджикЗадържан е 47-годишен пазарджиклия, собственик на заложна къща