Организирана престъпна група е източвала милиони чрез фиктивна търговия с гъби и трюфели на територията Пазарджик и Пловдив, това съобщи зам.-апелативния прокурор Румен Попов на извънреден брифинг на прокуратурата. До момента са задържани 5 лица, като трима от тях са с в ареста, установени като ръководители на организираната група.

От 2020 година са направени редица фиктивни доставки чрез липсващи търговци, като за последните 6 месеца са формирали оборот от 50 млн. лева, а дължимото ДДС към държавата е 12 млн. лева. 

„ Оказва се, че България е страната на трюфелите. Чрез кухи фирми с назначени малгорамотни лица за берачи на гъби, без да могат да разпознаят каквото и да е гъба – трюфел, манатарка или мухоморка, са правени фиктивни сделки за търговия с тях. Документално всички сделки са с трюфели. ”, заяви Румен Попов. Към момента няма информация дали някой от назначените работници са извършвали реална дейност по бране на гъби. В резултат на това щетата към бюджета е 1 млн. лева само за един месец чрез прането на пари. "Част, от които пари се намират за щастие при нас", добави още прокурорът. 

Ръководителят на организираната престъпна група е 47-годишнен мъж от Пазарджик, който е собственик на заложна къща. Той е бил задържан на 5 декември, след като е изтеглил 380 000 лева.  Предстои да му се иска постоянна мярка за неотклонение, заедно с други двама, посочени като негови помощници. Ръководителят на групата бил на мениджърски позиции във въпросните фирми, а другите управители или собственици. Предстои да им бъде повдигнато обвинение. 

Парите от данъчните измами били трансформирани от участниците в групата в луксозни имоти и коли.

Румен Попов апелира към всички граждани и свидетели  да не се страхуват, като прокуратурата ще направи всичко, за да ги защити. Причината е, че те са заплашвани с убийство, ако дадат каквито и да е данни на полицията и прокуратурата. Според зам.-апелативния прокурор няма как тази схема да е работила без протекция от държавни органи, като тепърва ще се установява дали е имало чадър над групата.

Попов отново призова народните представители да разрешат използването на СРС-та в разследване на данъчни престъпления. По думите му не е нормално за грабежи и заплахи за убийство да могат да бъдат използвани такъв тип средства, но не и за тежките данъчни престъпления.

Окръжният прокурор на Пазарджик Албена Кузманова заяви, че съвместно с полицията вървят претърсвания на адреси и издирвателни дейности на лица, свързани с организираната престъпна група. Предстои да се установят и точните щети за държавния бюджет, като се знае, че те са в особено големи размери.

Наблюдаващия прокурор Живко Пенев добави, че са извършени над 20 претърсвания и обиски в различни помещения и офиси в различни области на страната. Разпитани са и над 50 свидетели.