За забавяне на официалните изборни резултати предупреди отсега служебният премиер Димитър Главчев. Причината е повечето работа на изборната администрация заради изборите 2 в 1.

Предишните избори 2 в 1 бяха през ноември 2021 г. - президентски плюс местни. Тогава резултатите не се забавиха и бяха обявени в законовия срок на 16 ноември, втория ден след вота. Но обработката беше елементарна, понеже се гласуваше само на машини, те отпечатваха разписка с обобщените гласове и нищо не се броеше на ръка. Така секционните комисии приключваха за 30-ина минути след края на изборния ден и нямаше сгрешени протоколи, които после допълнително да бавят проверките от РИК.

Очакваното забавяне сега най-вероятно ще е именно в РИК - традиционно, когато се приемат протоколи с грешки от секционните комисии заради ръчното броене. И опашките със сигурност ще се вият и през нощта.

Изборите коментира и президентът Румен Радев, който пък настоя европейските да не остават на заден план заради националните и прикани кандидатите да обяснят как ще допринесат за развитието на ЕС и как ще защитават националните интереси по отношение на войната в Украйна и зеления преход.

Искам да призова всички партии да положат системни усилия. Знам, че това е трудна кампания, но нека тази за избори за национален парламент не заглушава и не измества напълно дебата за бъдещето на Европа, защото това е изключително важно за България, коментира Радев след издигането на знамето за Деня на Европа. Оттам той и Илияна Йотова отидоха да поднесат цветя на Паметника на Незнайния воин за 79 г. от победата над нацизма. Президентът поиска и по-съдържателен политически дебат и по-малко черен пиар.

В петък областните директори на МВР, ДАНС и прокуратурата ще обсъждат мерките за вота. Вече има три сигнала от миналата седмица - 2 за евентуално купуване на гласове и един за нарушения на изборното законодателство, съобщи вътрешният министър Калин Стоянов. Засега обаче не били потвърдени.