България отново заема пъвро място в международните класации по некачествено справяне с живота. Този път страната ни е на челни позиции в статистика за „Невъзможност за адекватно отоплението на домакинството“, сочат данни на Eurostat. Така например всеки трети българин среща подобни затруднения, сравнено с Чехия, където един на всеки 50 души има подобен проблем.

Това, за огромно наше съжаление, щеше да звучи като новина, ако не беше най-очаквания резултат на база предишен опит. Всъщност за последните години България по подразбиране е първенец в тази статистика.

Последното проучване сочи, че в целия Европейски съюз през 2020 г. 8% от населението на блока не е в състояние да поддържа дома си достатъчно топъл. Ситуацията варира в различните държави-членки, като най-голям дял хора казват, че не са в състояние да поддържат комфортни температури в България (27%), Литва (23%),следвани от Кипър (21%), Португалия и Гърция със 17%.

За разлика от нас, най-ниски дялове са регистрирани в Австрия, Финландия, Чехия и Холандия, където една 2 на сто от населението има проблем с адекватната температура в дома си през студените месеци.

Редно е да се отбележи, че последното проучване за 2019 година ни отреди първа позиция, но с 31%.  Тук може би е моментът, в който трябва да се погордеем за малко, че за една година българинът все пак е смъкнал едни 4% тежест от гърба си.

Прави впечатление, че през последните 10 години страната ни отчита колосални разлики между отчетените цифри на всички останали от съюза. За споменатия период също се бележи занижаване на показателите за България с близо 50%. Регистрираният коефициент към 2010 г. е 66,5, докато през 2020 – 27,5%.

Припомняме, че вчера Министерският съвет прие постановление, с което предоставя допълнителна финансова помощ за хора, които не отговарят на условията за енергийно подпомагане по реда на Програмата за енергийно подпомагане. Средствата, които са отделени от бюджета, са около 15 млн. лева, като очакванията са парите да отидат при  хора от различни социално уязвими групи. Стана ясно още, че правителството отпуска еднократна финансова помощ от 300 лв. за енергийно бедните и трайно безработните.  На фона на това цената на газа на през ноември падна с 0,35 лв/мвтч спрямо действащата цена за октомври.

Заключенията, който изследователите на Eurostat си правят е, че в по-бедните страни членки по-голям дял от населението студува през зимата.  Изводът, който ние можем да направим обаче гласи – от десетилетие живеем на тъмно, на студено и се мъчим, както философските постулати ни учат, да приемаме ситуацията "такава, каквато е".

България е държавата с "най-неадекватно" отопление в ЕСВсеки трети българин среща затруднения, според изследване на Евростат