През 2050 г населението на България ще е около 5 - 5,5 млн. души, от които 1,5 млн. ще са пенсионери и над 1 млн. роми, от които 90% с по-ниско от средното образование. Това означава, че над 50% от населението на България няма да бъде активно на пазара на труда. Това означава едно единствено нещо - тази държава ще спре да функционира. Това каза ръководителят на катедра Социално-икономическа география в Геолого-географския факултет на Софийския университет Георги Бърдаров на дискусията „Готови за бъдещето? Демографската картина – цената на неравенствата“, която се провежда в София. Междувременно пак през 2050 г. при липса на мерки 60% от територията на страната ще е демографска пустиня.

Според данните от презентацията, която Бърдаров представи на дискусията, в България има общини, където смъртността надхвърля 30,40 и дори 50%. По думите му такава смъртност имат само региони в Африка и Азия, поразени от мащабни болести, пандемии или намиращи се във военен конфликт. За пример той даде северозападното село Георги Дамяново с 40% смъртност, Макреш - 39,7%, Бойница с цели 51,8% и Хайредин 34,7%.

Той отчете фрапираща депопулация на Централна Северна и Северозападна България, както и части от Североизточно, Странджа и Стара планина. Отделно от това се наблюдава концентрация по осите София - Бургас/Варна и София - с. Кулата.

Бърдаров посочи и областите с най-голям относителен дял на население на 65 и повече години - Видин с 31,5%, Габрово с 30,2%, Монтана с 28,2%, Ловеч с 27,6% и Кюстендил с 27,7%.

"Ние сме категорично на първо място не в ЕС, а в Европа по обща смъртност, и на едно от първите в света по обща смъртност. В България има области като Видин, Ловеч, Монтана и Враца, които са с по 20% смъртност", каза още той.

Една от проактивните демографски политики, посочи Бърдаров, би била вноса на квалифицирана работна ръка от други страни.

Като нови демографски модели на 21 в. Бърдаров открои все по-ниската раждаемост, ускореното застаряване на населението и глобалното разместване на населението.