Сградата, в която ще се помещава Националната детска болница, не отговаря на изискванията. Това изтъкнаха членовете на Националната гражданска инициатива „За истинска детска болница“ по време на среща в президента Румен Радев. Според експерти конструктивното обследване на зданието не е качествено. Освен това, няма начин то да бъде оборудвано така, че операционните зали и помещенията в него да бъдат функционално пригодни. 

"Трябва да има съвсем друга схема, съвсем други връзки, дори форма. Не може съвременна болница да бъде в сграда, която е била актуална преди 50 години", изтъкна архитект Бакалова от Камарата на архитектите в България. Тя допълни, че в заданието не са поставени конкретни изисквания за качеството на сградата, а нормативните актове поставят минимални такива.

"Вижда се, че двете сгради трябва да имат общо 14 асансьора. Разпоредбите са единствено един от тях да бъде авариен, тоест само един от тях може да бъде използван при авария. Как ще се евакуират 1200 души персонал, 400 болни деца и техните родители с един асансьор", попита тя. 

Според педиатри липсват ключови отделения, необходими за съвременната медицина.  Предвидено е да има лаборатория за най-спешните изследвания, но основно те ще се поемат от Централната клинична лаборатория. Техниката там обаче не е подходяща за изследвания на новородени. Така ще се наложи на бебета, които често тежат под 800 грама, да бъдат вземани по 3-4 мл кръв. 

"Това не е съвременна болница, а концлагер. Ирак е 20 години напред в това отношение. Ние искаме да натъпчем децата в болница за възрастни отпреди 30-40 години. Това са два заека с един куршум – да затворим устите на педиатрите и да оползотворим конструкцията", бе един от коментарите. 

Допуснати са и пороци в обществената поръчка, изтъкна Емилия Ошакова, която е член на Инициативния комитет. Тя допълни, че сградата не отговаря на наредбата за земетръс, според която болниците трябва да са високи не повече от 8 ежата. Освен това Подбробният устройствен план на София предвижда събаряне на постройката и построяване на друга сграда на нейното място. Според ОУП дължината на зданията в този район трябвало да е до 20 метра. 

Ошакова се закани, че Инициативният комитет ще сезира съда в Страсбург. 

"Жалко е да водим този дебат, след като вече е подписан договор за инженеринг. Въпреки това, не е осигурено финансиране и договорът може да бъде прекратен едностранно, без да се дължат неустойки", каза тя.

Родители изтъкнаха, че едва едно от всеки 4 деца, настанени в болницата, ще може да има придружител. 

"Имам уверение от Министерството на здравеопазването, че всички изисквания ще бъдат покрити, но е необходим широк обществен дебат. Много е важно какъв сигнал изпращаме към обществото. Готова ли е държавата да направи всичко необходимо за сградата, така, че да няма компромис? Необходим е диалог, прозрачност, публичност, за да може да се прецени дали това ще осигури всички необходими изисквания", коментира президентът. 

Родители пред Министерския съвет с мълчалив протест срещу строежа на Национална детска болницаНяма да спрем, докато не получим европейска болница, каза арх. Петкана Бакалова