Китайци извършват промишлен шпионаж на пазара за мартеници, сигнализираха търговци в TNS.bg. Пловдивчанката Никол Христова през последната седмица продавала мартеници на сергия на площад "Славейков" в столицата. Майка й от години изработва на ръка червено- белите традиционни украшения и през февруари тя и дъщерите й продават уникатите.

Тъй като голяма част от клиентите предпочитат да си купят мартеници, произведени в България, пред сергията им често има опашки. Тази година обаче сред купувачите изненадващо се появили... китайци.

"Наредиха се пред таблото, където са изложени мострите и започнаха да снимат с един големи фотоапарати. Единият имаше и видеокамера.  С тях вървеше и българин. Попитах ги защо снимат, а българинът  започна да обяснява, че били от някаква телевизия" разказва Христова. 

Пловдивчанката поискала да се легитимира, а българинът извадил карта, според която той бил член на бълго-китайска асоциация.

Започна да се оправдава, че събирали материал за филм за България. Изобщо не им повярвах! Догодина нищо чудно да видя моделите на майка ми, по сергиите с китайски мартеници!" възмущава се Нина Христова. Тя прогонила "журналистите", но смята че българите, които пазят традицията и влагат средства, фантазия и усилия да предлагат различни мартеници, трябва да бъдат защитавани от държавата. Същата случка се разиграла и в града под тепетата. 

Тази година на пазара в Пловдив се появиха мартеници по една стотинка. Евтината стока eстествено е внос от Китай. Сергиите с мартеници се увеличават с всяка изминалата година, а българската продукция буквално се губи в морето от китайски кич. 

Ниските цени на китайските Пижо и Пенда изяждат хляба на стотици пенсионери и безработни, които плетат български мартеници цяла година. В опит да избягат от кича, родните майстори влагат естествени материали и творят истински произведения.

TNS.bg