Заради новия вариант Омикрон повечето специалисти препоръчват поставянето на трета доза от РНК ваксина срещу COVID-19.

В свои интервю проф. Тодор Кантарджиев съобщи, че при първи две дози от AstraZeneca защитата е само 20%. Ако обаче се постави бустерна доза при две предишни от Pfizer, се изравнява защитата срещу Омикрон с тази срещу Делта варианта – около 85%.

„Ваксините са малко по-слаби срещу Омикрон, а вече преболедувалите COVID-19 могат да се заразят отново”, посочи консултантът по ваксиниране. И прогнозира, че нивото на смъртност може да се покачи заради неоказана медицинска помощ.

Проверка на TrafficNews показа, че над 30% от пловдивчани вече са със завършен ваксинационен цикъл. За изминалото денонощие в областта са поставени 1959 дози, от които 1604 са с препарата на Pfizer. Бустерна доза имат 18 420 души.

Междувременно заболеваемостта в областта продължава да пада. На 14-дневна база вече е 306 на 100 000 население.

Повечето европейски държави обсъждат зеленият сертификат да е валиден само след трета доза на ваксините срещу COVID-19. От 20 декември всички документи за поставена бустерна доза ще бъдат прегенерирани и могат да бъдат изтеглени от портала на Националната здравно-информационна система.

Това се налага, тъй като Европейската комисия промени начина на обозначаване на броя на поставените бустер дози в цифровия сертификат на ЕС за ваксинация. Според новите изисквания, които влизат в сила в целия ЕС от 1 януари 2022 г., бустерната доза за двудозовите ваксини ще бъде обозначена като „3/3“ в сертификата, а при еднодозовите ваксини ще бъде отразена като “2/2”.

От Министерството на здравеопазването подчертаха, че издадените до момента сертификати за ваксинация ще продължат да са валидни на територията на ЕС.