Здравноосигурените българи вече могат да следят как се изразходват средствата за здраве само с един клик на телефона си. Това е възможно благодарение на новото мобилно приложение на Националната здравноосигурителна каса, чиято функционалност се разширява. Всеки пациент ще получава информация за извършени медицински дейности или изписване на лекарства, напълно или частично заплащани от Касата. Ще може да изпраща и обратна връзка, ако забележи нередности – ако не е бил на преглед или не е получил лекарства от аптеката.

„Целта на проекта е да се свърже Персонализираната информационна система (ПИС) на Националната здравноосигурителна каса с мобилното приложение за iOS и Android, като се предостави възможност за получаване на нотификации за отчетени дейности през съществуващото мобилно приложение. Апликацията ще е свързана и с електронните рецепти и регистрацията ще става чрез сайта на Здравната каса”, съобщават от НЗОК.

Информацията ще се получава след идентификация чрез ПИК на НАП или чрез Уникален код за достъп (УКД) на НЗОК.  

От Здравната каса посочват, че кодът може да бъде получен от всяка РЗОК, независимо от местоживеенето. Необходимо е да се подаде заявление за издаване (по образец). Кодът е персонален, поради което заявленията за неговото издаване се подават лично в РЗОК, срещу представяне на документ за самоличност.

УКД се издава за определен единен граждански номер (ЕГН), личен номер на чужденец (ЛНЧ) или служебен номер от регистъра на НАП (за лицата без ЕГН/ЛНЧ).

Подаването на заявление за издаване на УКД или получаването на такъв може да се извърши и чрез упълномощен от съответния човек пълномощник. В тези случаи към заявлението за издаване на УКД или към разписката за неговото получаване задължително се прилага (в оригинал или нотариално заверено копие) изрично пълномощно с нотариална заверка на подписа.

Получаването на УКД се извършва в РЗОК, в която е подадено заявлението за издаване, срещу разписка (по образец). Уникалният код за достъп се получава на хартиен носител, в запечатан плик – лично от заявителя.

Ето как изглежда приложението: