Преди няколко седмици, след години чакане, криптовалутата етер най-накрая внедри основен ъпгрейд на мрежата, който напълно променя начина, по който блокчейнът проверява трансакциите, “сече” нови монети и защитава своята мрежа. Наречена proof-of-stake, тази система потребява по-малко енергия. Именно огромното потребление е сред основните критики срещу криптовалутната индустрия. Дали обаче биткойнът ще последва примера на етер? По-вероятно е това да не стане по същия начин, пише CNBC.

Биткойн мрежата се придържа към система, наречена proof-of-work, в която високоспециализирани компютри се опитват да отгатнат печелившо число, което служи за валидиране на трансакции и създаване на нови монети. Това е т.нар. процес копаене.

В момента отгатването на печелившо число изисква над над сто секстилиона опита. По този начин системата се защитава срещу измамници. Скорошни изследвания показват обаче, че през 2020 г. добивът на биткойни е изразходвал 75,4 тераватчаса електроенергия, повече от потреблението на Австрия или Португалия, пише profit.bg.

На този принцип е работил доскоро и ethereum. Сега обаче миньорите са заменени с валидатори. Вместо енергоемък процес на отгатване, се назначават валидатори, които проверяват нови транзакции и печелят етер като награда за това.

За да се гарантира, че валидаторите функционират честно,  трябва да направят гаранционен депозит, като заложат определено количество етер монети в мрежата. Ако валидатор се опита да атакува мрежата, той ще загуби залога си. Поддръжниците на Ethereum казват, че това наказание ще направи мрежата по-сигурна, докато биткойн ентусиастите определя подхода proof-of-work като по-сигурен, изпитан и автентичен.

Огромното потребление на енергия за копаене на биткойни в разгара на глобалната климатична криза остава сериозен проблем. В отговор някои големи копачи на биткойн започват да търсят възобновяема енергия за захранване на своите центрове за данни. Те се опитват да променят наратива, промотирайки използването на енергия за биткойни като актив, тъй като помага за насочване на инвестиции в застаряващата електрическа мрежа на нацията.