Престрелки от кмета Здравко Димитров към областният управител белязаха пресконференция по повод настаняването на украински бежанци в бившата Белодробна болница "Димитър Кудоглу" в Пловдив. Намеци, че липсва подкрепа от страна на губернатора Йордан Иванов към дейността на Община Пловдив по грижа за украинците, станаха причина доброволци да напуснат пресконференцията. 

Димитров и зам.-кметът Георги Титюков разказаха за дейностите, които са извършили в Белодробна болница, за да може от изоставена сграда от март 2015 година до 2022 година, тя да бъде пригодна за временно настаняване на украинци, бягащи от войната. Стана ясно, че се предвижда базата на бившата болница да се използва за временно настаняване - до 3 месеца, след което хората да бъдат пренасочвани към наемния пазар на имоти. 

"Бежанската криза не подмина и Пловдив. Помните в какво състояние беше белодробна болница "Кудоглу", не че сега състоянието е цветущо и каквото трябва да бъде, но със средствата, с които разполага Община Пловдив и с доброволния труд, постигнахме това", посочи Здравко Димитров и благодари на директорите на ОП "Паркове и градини", "Чистота" и "Дезинфекционна станция", 

Кметът уточни, че цялата сграда е дезинфекцирана отвътре и от вън, оправена е ВиК инсталацията, топлоподаването, монтирани са бойлери и перални. Здравко Димитров благодари също така и на доброволците Наталия Еллис и Лана Петкова.

До тук обаче се изчерпа темата по свършеното и отстъпи място на обвинение за липса на съпричастност и отговорност от страна на Областна управа и държавата.

"Ще направим всичко възможно да намерим нова техника и за кухнята. Използвам случая да апелирам най-после Областна управа, държавата, министерството и институциите, които отговарят, да влязат в ролята си относно проблемите в Пловдив на тази тема. Г-н Титюков може да ви каже колко писма сме писали, на всяка оперативка го поставям този въпрос, до къде сме стигнали, но според мен резултатът не е такъв какъвто трябва да бъде. Имам чувството, че някой бяга от отговорност. Докато трябваше да намерим помещение, ние помогнахме, Община Пловдив подаде ръка, ремонтираме, колкото можем, но с това не означава, че на някой отговорностите му отпадат. Аз не съм видял тука да дойде някой от Областна управа", посочи още Димитров. 

При тези думи обаче Наталия Еллис, която е инициатор за облагородяване на базата, както и за социализирането на украинци, напусна масата на пресконференцията в знак на несъгласие да бъде част от политически престрелки. 

"Очаквания и реалността… дългоочаквана (поне от моята страна) пресконференция с кмет в болница се превърна в война между кмет и областния… че едни правят повече от другите… и кой колко… избягахме от една война да влезем в Другата. Може, затова и бедни са хора в България, че постоянно някой във война с някой? Колко е сложно един човек да съзидава, без да се кара с хора наоколо? За нас всички правят наистина МНОГО- и община, и областните институции. И доброволци, и бизнес-хора! Не мога да кажа, че едни правят повече от другите. Това е като в семейството - кой разумен човек ще сравнява роля на Баща и Майка, баба и дядо в едно семейство? Никой. И не мога да гледам, как едни се карат с другите с моето участие. Пресконференция беше без мен, защото аз съм за мир. НЕ НА ВОЙНАТА. Всякаква войната", написа Наталия в социалните мрежи минути по-късно. 

Напускането на доброволката не смекчи острата риторика на  Димитров към държавните институции. 

"Днес гледам телевизия в Садово - градушки. Гледам кмета, колегата Димитър Здравков. Опънал се човека, чуди се какво да каже, за управляващите говорим - ми той е от управляващата коалиция, от БСП. Не видях никой там от Областна управа, пълно неглижиране на проблемите. Спомням си като падна стената в Катуница, господин Борисов ни извади от един Министерски съвет и ни каза: "отиваш там и ако трябва ще стоиш на палатка, и докато не ми докладваш, че е готово, не се връщай". Това е носене на отговорност Има мед, има и жило властта. Постовете, които носим - не само да си носим и разкарваме костюмите, трябва да има и малко отговорност. Спомням си, с ресорния зам.-министър Борисов ни извади от Министерски съвет и затворихме кариерата в Белащица за един ден. Имаме апел да влязат и държавата да помогне и да застане. Виждате какво става в Слънчев бряг и другите части от Черноморието", посочи още кметът на Пловдив. 

По думите на Димитров е чакана всякаква помощ. 

"15 лева са нищо - за храна, за спане, за всичко, за разходи. Те 40 лева не стигаха, а 15 лева са малко", посочи той. 

Към момента в Белодробна болница има настанени 5 жени и 7 деца. Обмисля се бившата административно-счетоводна сграда да бъде превърната в занималня за децата. 

"Очакваме още хора да пристигнат днес", уточни Титюков, но посочи, че няма никаква комуникация с други институции и в този смисъл няма прогноза колко души и кога ще пристигнат. 

Ремонтирани са около 20 стаи от заявени 53, но се очаква до седмици да има още готови легла за настаняване. 

„На 19 април сме заявили 53 стаи с по три легла и сме я регистрирали във временния регистър за местата за подслон към Министерството на туризма. Писали сме до дирекция по „Здравеопазването“, до министъра на финансите, до Министерски съвет, до областния управител с искания за финансиране. Знаете община Пловдив има количествено-стойностни сметки още преди ковид кризата – естествено за много по-голям ремонт. Той предвиждаше всяка стая да има собствен санитарен възел, не както са сега общи на етажа“, посочи още Титюков

Титюков благодари на Лана Петкова и Наталия Еллиз, които по думите му са свършили много работа.

„Бяха двигател, нашите очи и уши тук на място. Всеки ден звъняха, писаха, когато трябва да се случи нещо, да се доизкусори“, посочи още Титюков.

15-те лева за подслон и изхранване са много малко, допълни още Титюков. Към момента настанените украинци се изхранват по договор за хранене към социалните услуги на Община Пловдив.

„Само храненето е 7,20 лв по този договор, подписан след обществена поръчка. И моят е апел е, ако държавата влезе в ролята си, да коригира тези изключително минимални средства, намалени от 40 лева на 15 лева“, каза още зам.-кметът и посочи, че сумите за хотели и подобни центрове за настаняване трябва да са различни, но не се ангажира с точни стойности, които според него са справедливи за издръжката на настанените украинци.

Освен това по думите на Титюков има забавяне на обещаните 40 лева от държавата.

„Около 38 000 лева е натрупаната сума към Младежкия център, които Община Пловдив очаква да им бъдат изплатени от Министерство на туризма“, посочи зам.-кметът.