Делото срещу бившият кмет на район „Северен” Ральо Ралев, бившият началник на отдела за инвестиционни обекти Даниела Вълова и карловският бизнесмен Иван Делевски не стартира днес. Причината за това бе връщането на обвинителния акт на прокуратурата, за да бъдат поправени някои съществени грешки по обвинението заради неясноти.  Ралев се изправи пред Окръжния съд в Пловдив , за да отговаря за получаване на подкуп в размер на 60 000 лева. Той бе арестуван в края на предишния мандат през 2019 година още като действащ кмет. Ралев изкара няколко месеца в ареста, а след това бе освободен под гаранция в размер на 150 000 лева.  Обвинението бе към специализираната прокуратура, но след закриването й то бе разпределено към пловдивското обвинение.

Искането за прекратяване на съдебното производство бе отправено от адвокатите на подсъдимите, като първи изложи доводите си адвокат Константин Давчев, който защитаваше обвиняемата Даниела Вълова.  Той изтъкна, че в прокурорския акт липсва хронология на процесното събитие. Той добави, че не се излагат като факти кога и къде подзащитната му е провела срещи с инвиститора Здравко Ангелов, като датата е неустановена и градът не е посочен. По думите на Давчев, заради допуснатите пороци в обвинителния акт,  обвиняемата не може да организира защитата си.

Към това се присъедини и защитата на бизнесмена Иван Делевски. Адвокат Гънчо  Гънчев каза пред съда, че подзащитният му се е чувал с клиента си Здравко Ангелов само за метално хале, което е трябвало да достави. Относно сумата открита в обвиняемия в размер на 60 000 лв, Гънчев каза, че това е била първата вноска за въпросното съоражение и по случайност тя съвпада с размера на подкупа.

Защитниците на упоменатия като извършител адвокат Сузана Алекова и адвокат Христо Ботев казаха, че грешките в обвинителния акт нарушават правата на клиента им, както и на другите обвиняеми. Той избори някои от съществените нарушения като едно от тях беше това, че от обвинителния акт не става ясно каква точно е документацията

„Веднъж е посочено идеен проект, веднъж разрешение за строеж. Това са различни неща”, каза още Ботев.

Магистратите в лицето на съдия Екатерина Роглекова прецени, че в действителнот има нарушения в обвинителния акт, като след внимателното му преглеждане се констатира, че няма данни дали обвиняемите Вълова и Делевски са се познавали. Изтъкна се и това, че  не е описано кога и как обвиняемите са си разпределили ролите, както се твърди в обвинението. Така съдебният състав напълно потвърди доводите на защитата и прекрати настоящото производство като върна обвинителния акт за поправка на прокуратурата. Това решение може да бъде обжалвано пред Апелативен съд – Пловдив.

В началото на заседанието Ралев пожела отлагането му, заради третия му защитник- софийският адвокат Илиян  Василев, който не е бил призован редовно Съдия Екатерина Роглекова обаче даде ход на съдебното заседание.

Ральо Ралев се изправи пред съда в Пловдив, поиска да се отложи делотоБившият кмет на „Северен” е обвинен в получаване на подкуп от 60 000 лева

Припомняме, че Ралев е предаден на съд за това, че в периода от края на декември 2018 г. до май 2019  г. в Пловдив, като извършител, в съучастие с Вълова и Делевски, е поискал сумата от 60 000 лева и е приел същата сума - чрез фактическото й предаване на бизнесмен, за да упражни влияние върху длъжностно лице – главен  архитект на район „Северен. То е за одобряване на идеен инвестиционен проект за изграждане на жилищна сграда в район „Северен“.

Даниела Вълова е предадена на съд за това, че през декември 2018 г. в съучастие като помагач на Ралев е умишлено е улеснила извършването на търговия с влияние от страна,  като е уточнила размера на исканата от него сума, за да може той да разпореди на гл. архитект на район „Северен“ Пловдив,  да одобри внесения за разглеждане идеен инвестиционен проект.

Иван Делевски е предаден на съд пък, че за това, че в периода от края на декември 2018 г. до май 2019 година . Пловдив, в съучастие като помагач на Ралев, умишлено е улеснил извършването на престъплението от страна на последния. Той е взел участие в уговаряне на подробностите по приемането на поисканата сума от 60 000 лева, за да упражни влияние Ралев върху гл. архитект на район „Северен”.

През горепосочения период Ралев бил кмет на район „Северен“, община Пловдив, Вълова е оглавявала отдела за инвестиционни проекти, а Делевски бил собственик на частна фирма, която се занимавала и с  изграждане на сглобяеми къщи. Тримата обвиняеми се познавали от години.

През месец март 2018 г. инвеститорът Здравко Ангелов е сключил договор със собственици на имот в район „Северен“ за строителство на жилищна кооперация срещу обезщетение. Той внесъл в кметство район „Северен“ проектна документация за строеж на жилищна сграда за одобрение. По

Спецпрокуратурата повдига обвинение на Ральо Ралев, грозят го до 6 години затворСкоро внасят обвинителния акт срещу бившия кмет на „Северен” и Иван Делевски

закон само главният архитект в район "Северен" след проверка на документацията давал разрешение за изграждане и строеж. Преди внасяне на документите за одобрение, чрез фирма за строителен надзор, представлявана от М.А., била направена консултация с архитекти, за съответствие на проектната документация със законовите изисквания. Вместо очаквано одобрение на проекта, за същия бил получен отказ и бил върнат за отстраняване на няколко забележки, след което отново бил внесен за разглеждане в кметството. Последвала консултация от инвеститора с архитекти и той получил уверение, че проектът му ще бъде одобрен, но това не се случило. Инвеститорът разбрал, че проектът му е бил изискан от кмета Ралев и се намирал в кабинета му, поради което си записал час за среща с него.

 На срещата му било обяснено, че ще получи одобрение на внесения идеен проект, едва след като и кметът разреши това. По-късно инвеститорът се свързал отново за консултация със собственичката на фирмата за строителен надзор, както и с друг архитект, които впоследствие му уредили срещи съответно с Вълова и Делевски. По време на разговорите с тях инвеститорът разбрал, че Вълова е "калкулирала", че ако построи сградата щял да спечели сума в значителен размер – около 300 000 евро, като 10 % от тях  - 30 000 евро или 60 000 лева, трябвало да бъде предадена на кмета Ралев ., за да даде своето одобрение за проекта.  Уговорката била парите да бъдат предадени на Деловски, който щял да ги даде на Ралев,  за да разпореди на главния архитект при район „Северен“ да одобри внесения идеен инвестиционен проект.

На 30 май 2019 г. на бензиностанция в  Пловдив, инвеститорът предал парите - сумата от 60 000 лева, поставени в червена хартиена торба на Иван Делевски, който бил задържан от служителите на МВР. Парите са били иззети като веществени доказателства. По делото са разпитани множество свидетели, изготвени експертизи и др.