Големият адронен колайдер (LHC) отново започна работа след две години на технически изследвания, съобщи Фредерик Бордри (Frédérick Bordry), директор на ЦЕРН по ускорителните технологии, на сайта на ЦЕРН. 

"Да, това е официално. Пуснахме два снопа [частици]. Те вече два часа работят на ниско енергийно ниво. Сега разполагаме с два месеца, за да увеличаваме тяхната енергия и да проведем първия сблъсък [на частици] с мощност 13 TeV", - заяви той.

Големият адронен колайдер спря работата си през 2013 г. за планирана поддръжка след три години усилена работа. В ускорителя са подменени 18 от 1232-те свръхпроводящи биполярни магнити, които направляват, регулират посоката и концентрират сноповете частици в ускорителя.

Останалите магнитите са снабдени с подобрена система за защита. Новата система ще помогне да се подобри контрола на разсейването на енергията, за да се избегнат повреди на ускорителя. Подобрена е и криогенната система на LHC, позволяваща на магнитите да работят при ниски температури.

Обновеният колайдер ще работи три години до следващата техническо пауза за проверка на оборудването.

Големият адронен колайдер е построен от Европейската организация за ядрени изследвания (CERN), с участието на физици от много страни. Той се намира на границата на Швейцария и Франция. В своята 27-километров пръстен се сблъскат снопове протони, ускорени до почти скоростта на светлината.

 

ОЩЕ НОВИНИ ЧЕТЕТЕ ТУК!

TrafficNews.bg