Колко български знамена имаше на върха на Бунарджика по време на отбелязването на Деня на победата, или Деня на Европа? Видно от кадрите – не много. За сметка на това десетки огромни флагове на Руската федерация се вееха под Альоша, а почти всички присъстващи стискаха малки трикольори с панславянските цветове.

Голяма част от хората, качили се на Бунарджика бяха дошли не да отбележат края на най-кървавата война в историята на човечеството, а да покажат своята любов към Русия. Самият факт, че множеството настоя посланика на Руската федерация да не използва преводач е красноречиво. Хората просто искаха да се докоснат до Русия, а дали искат да отидат да живеят там – това е друга тема.

На върха на Бунарджика освен десетките руски знамена, и няколкото български флага за отсрамване, личаха и тези на Беларус и СССР.  Признателност към някоя от другите държави, отвоювали победата над Хитлеристка Германия – нямаше.

За сметка на това младеж с българско знаме, шапка със сърп и чук се снима с гордост до лика на Сталин. Същият този Сталин, който удави германците с кръвта на руските войници, същият този Сталин, който настоява, България да бъде третирана като победена страна във Втората световна война, макар да е дала хиляди жертви във войната с Германия.

На Бунараджика днес няма Деня на Победата, нямаше и Деня на Европа, състоя се обикновен ден на Русия.

102-годишен ветеран се качи на Альоша, за да почете Деня на победата в ПловдивРуският посланик Елеонора Митрофанова също се качи на Бунарджика, посрещнаха я с портрети на Путин и Сталин