Зеленски и Денков подписаха съвместна декларация относно евроатлантическата интеграция на Украйна. Това става в Министерския съвет.

„Чест е да съм тук. Радвам се да посетя страната ви. Много е важно, че в тази морална кризав Европа, България е защитник и противник на политиката на геноцид, която Русия води срещу нос. Отношението към Русия в различните страни не е еднозначно, това е животът, на хората често им трудно да признават реалността на злото, особено, когато не са се срещнали с него. Когато няколкохиляди километри ни разделят, когато хората не могат да усетят какво са безсънни нощи и дни на безпокойство заради непрестанното нападение, руския терор, тогава е лесно да се отхвърли мисълта за извършеното от Русия. Благодаря на България за подкрепата", посочи Зеленски.

Това каза украинският президент Володимр Зеленски след срещата си с премиера акад. Николай Денков.

На нашата земя дойдоха руски окупатори, те избиват, измъчват и отвличат украински деца. Разделят ги със семействата им и се опитват да ги научат на ненавист. разчитаме на сътрудничеството си с България. То вече ни помогна да защитим много хора, ще продължим разговорите особено по отношение на рехабилитацията на войници в България и в обучението на медици, каза украинският президент.

"Темите сигурност и отбрана бяха акцент на съвместната ни среща с премиера на Република България акад. Николай Денков и президента на Украйна Володимир Зеленський. Изразихме солидарността си с Украйна и украинския народ", написа в социалните мрежи вицепремиерът и външен министър Мария Габриел.

Енергийните министри на двете страни подписаха меморандум за сътрудничество в областта на енергетиката.

По-рано днес депутатите приеха решение за възлагане на министъра на енергетиката да проведе преговори с колегата си от Украйна или негов представител с цел продажба на два наши реактора от АЕЦ "Белене".

Зеленски на среща в МС! Кремъл заплашва: Украйна иска да въвлече и България в конфликтаУкраинският президент бе посрещнат с овации

Започваме преговори с Киев за продажбата на реакторите за БеленеДепутатите подкрепиха предложението със 155 гласа "за"