Европарламентът води безпрецедентен дебат за ситуацията в България. Либералите, левицата и зелените са настроени да подкрепят критичната за страната резолюция, с която се призовава за продължаване на мониторинга и се подкрепят гражданските протести. Комисарите Дидие Рейндърс и Вера Йоурова представиха позицията на Еврокомисията по време на дебата в ЕП.

От страна на германското председателство и държавите членки говори германският министър по европейските въпроси Михаел Рот. Българските евродепутати, които вземат участие с изкавания на дебата са Ангел Джамбазки (ЕКР), Андрей Ковачев и Андрей Новаков от ЕНП, Илхан Кючюк (Обнови Европа) Елена Йончева (Социалисти и демократи).

Съветът на ЕС ще прави проверка на България и още 4 страни Германското председателство на Съвета на ЕС ще организира разискване за обсъждане на спазването на принципите правовата държава на ниво ЕС.

След това всяка страна да бъде проверена по отделно и така ще се стигне до обективен недискриминационен дебат, съобщи германският министър по европейските въпроси Михаел Рот. Той говори пръв на дебата за България в Европейския парламент от името на председателството на Съвета на ЕС (държавите членки).

"Започваме с 5 държави - Белгия, Дания, Естония, България и Чехия. Така че ще обсъждаме и ситуацията в страната, която е предмет на тази дискусия (България)", каза германският министър. "Правовата държава не е само водещ принцип, с който са обвързани европейсксите институции. Не. Той важи за всички членки", каза Михаел Рот в пленарната зала на ЕП.

Още в началото сесията бе прекъсната за 10 минути, поради многократни технически проблеми и липса на звук на живото предаване. "Това, което прави Европарламентът в момента не е нападка към България, а израз на загриженост за България, както сме загрижени за ситуацията в Полша и Унгария", заяви Хуан Фернандо Лопес Агилар (С&Д). Той е председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) към ЕП и автор на проекторезолюцията за България. Вотът по нея се очаква в четвъртък.

Събитията на сесията на ЕП бяха предшествани от заседание на мониторинговата група към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) и дебати в същата комисия, посветени на резултатите от прилагането на механизма за сътрудничество и проверка в България в началото на септември.

Миналата седмица Евркомисията публикува първите доклади за върховенството на закона във всички държави членки. Ден по-късно комисията LIBE на ЕП oдобри проекторезолюция “за значително влошаване на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната власт, разделението на властите, борбата срещу корупцията и свободата на медиите” в България.

Именно този проект за резолюция, изготвен от шефа на LIBE Хуан Агилар, след отразяване на внесените промени, ще бъде гласуван в четвъртък. В документа се казва, че липсва рамка за търсене на отговорност от Висшия съдебен съвет и главния прокурор. Изразява се също така загриженост от сериозното влошаване на свободата на медиите и работните условия на журналистите през последните 10 години, както и от твърдения за използването на сила от българската полиция срещу деца, жени и репортери по време на протестите. Преди началото на дебата проф. Велислав Минеков от “Отровното трио” заедно с други българи ще говори пред Европарламента.

Евродепутатите ще се запознаят и с възможностите занапред състоянието с върховенството на закона да бъде обвързано с отпускането на средства от общия бюджет. Уточнява се, че новият механизъм следва да замени съществуващите средства за наблюдение, сред които и механизма за сътрудничество и проверка, прилаган спрямо България и Румъния. Предлага се новите годишни доклади да съдържат ясни препоръки за всяка държава, придружени със срокове и цели за изпълнение, и да бъдат последвани от годишни или спешни доклади.

"Благодаря, че включихте точката в дневния ред. Комисията е наясно с това, че в България има протести и внимателно наблюдаваме тези процеси. Комисията изцяло подкрепя правото на мирни демонстрации, то е едно от основните права. Демонстрациите показват, че гражданите предават голямо значение на независимата и работеща съдебна система. Комисията също знае за изказването на премиера Бойко Борисов за преразглеждане на конституцията, комисията в момента не може да се произнесе по това. Във всяка държава членка конституционните реформи трябва да са предмет на широк дебат. Необходимо е да бъдат приобщени вскичи имащи отношение към въпроса, включително и комисията. Що се отнася до Механизма за сътрудничество - беше направен в началота на членството на България. Комисията смята, че този механимзъм е от важно значение за напредъка на държавата. През октомври 2019 г. беше подчертано, че България извърши значителен напредък - в законодателната уредба и институциите и ситуацията много се отличава от 2007 г. и бе подчертано, че трябва да се продължи с реформите за независимата съдебна система и борбата с корупцията. Комисията ще продължи да следи събитията в България и е изключително важно да не бъде обърната посоката на напредъка", каза по време на дебатите зам-шефката на Европейската комисия Вера Йоурова, предава 24 часа.

"В България демокрацията функционира, държавата се управлява се от правителство на ЕНП, което е избрано демократично. От лятото всеки ден има демонстрации, никой не може да твърди, че няма свобода на словото, на пресата. Борисов винаги е насърчавал младежите да изразяват мнението си. Защо точно сега този парламент трябва да бъде разпускан - в тази пандемия. Разбира се, че наблюдаваме напредък и в други области - контрабанда, трафик на хора. Мога да кажа, че Борисов е лидер на едно проевропейско правителство, той допринесе и за бъдещото въвеждане на еврото в страната. Предстои много работа за българското правителство, но държавата е на прав път. Имам една молба - не може да се постигне промяна на правителството с демонстрации, това става само с избори и това ще стане март месец на едни демократични избори", заяви пък председателят на групата на Европейската народна партия в ЕП Манфред Вебер.

"Когато ние румънците излязохме по студените улици на 2017 г., си спомням, че се чувствах много самотна там. Но един ден президентът Юнкер покани президента Тимерманс и говориха. Тогава не се чувствах сама и изоставена . Сега съм тук, защото народа на България има нужда от това. Ние дължим на хората това и трябва да се отстоява всяка победа на демокрацията. Била съм свидетел на едни внушителни имена в политически сили, които не отстояват това, което трябва, а защитават една мрежа от хора, които потъпкват демокрацията и основните човешки права. "За" тази резолюция съм, защото това има значиение и нашият глас може да покаже каква е разликата между една страна заложница и един свободен народ. Хората в България са най-важните", коментира и румънската евродепутатка Рамона Стругариу от името на либералите от групата на "Обнови Европа" в ЕП.