Приключиха изборите в Унгария и Гърция. В Унгария вота е за Държавна асамблея (еднокамарен парламент), които ще определят министър-председателя и ще сформират новото правителство на страната. 

Според последните данни на Националното избирателно бюро три часа преди затварянето на избирателните секции избирателната активност е била 63%. Така този процент може да се окаже по-висок, отколкото на последните парламентарни избори в Унгария през 2018 г. По онова време този процент бе 70%.

Високата избирателна активност не изненадва унгарските политически анализатори. По време на предизборната кампания и управляващите, и опозицията заявиха, че залогът на изборите е изключително голям: става въпрос за избора на политиката на страната за следващите четири години в момент, когато руската военна операция в съседна Украйна продължава, а световната икономика започва да усеща последиците от международните санкции, наложени на Москва.

Според пропорционалната система гражданите ще гласуват за шест партийни листи, които се борят за 93 места в унгарския парламент, а в избирателните райони избирателите ще избират директно още 106 представители в най-висшия законодателен орган на Унгария.

Основната предизборна надпревара е между управляващата партия Фидес, партията на Виктор Орбан, която иска да спечели четвърти пореден мандат, и обединената опозиция, представлявана от Петер Марки-Зай. Проучванията дават само няколко процента предимството на управляващата коалиция.

Паралелно с парламентарните избори, унгарците участваха и в референдум относно закон, предложен от управляващите с цел "защитата на децата", който според критиците му е дискриминативен спрямо ЛГБТ-общността.

В Сърбия изборният ден приключи в 20 часа местно време. Избирателите, които са в секциите и чакат да гласуват, ще могат да го направят. Директорът на РИК Владимир Димитриевич каза на пресконференция, че вероятно активността ще бъде между 58 и 60 процента.

Сърбите днес гласуваха за парламент, президент и местни власти в няколко общини, включително Белград.

Право на глас имат над 6,5 милиона избиратели. Около 100 000 косовски сърби можеха да гласуват в четири общини в Сърбия, след като Косово не разреши провеждането на изборите на своя територия.

Гражданите избират между 8 кандидати за президент и 19 листи за парламент.

Очаква се Републиканската избирателна комисия (РИК) да обяви избирателната активност в 22 часа местно време (23 ч. българско).