Йеменските хути разпространиха видео, на което се вижда как техни бунтовници превземат кораба Galaxy Leader в Червено море.

На кадрите се вижда как маскирани мъже се спускат на товарния плавателен съд от военен хеликоптер, който каца на горната палуба. Бунтовниците взимат контрола над кораба.

Сред пленения екипаж има двама българи – капитанът и помощник-капитанът – 38-годишният Любомир Чанев и 39-годишният Данаил Веселинов.

Корабът беше отвлечен в неделя от подкрепяната от Иран група на хутите с обяснението, че корабът е свързан с Израел. Те заплашиха, че всеки плавателен съд, свързан с Израел, ще бъде тяхна цел, докато военната операция в Ивицата Газа не спре.

Корабът е регистриран на името на британска компания, която според израелски медии е частично собственост на израелския магнат Ейбрахам Унгар. Плавателният съд е натоварен с автомобили е и е плавал от Турция към Индия.

По информация на Израел на борда има между 22 и 25 души – моряци от Украйна, България, Филипините и Мексико. Екипажът е на плаване от около месец и половина. 

Тази вечер компанията собственик на Galaxy Leader заяви, че корабът е в пристанищната зона на Ходейда в Йемен и комуникациите с него са изгубени, пише БТВ.