Международен ден на културното разнообразие

По инициатива на ООН на 21 май се отбелязва деня на културното разнообразие. През 2001 година на свое заседание във Франция, ЮНЕСКО приема една обща декларация, чиято цел е популяризирането на  разнообразието на националните култури в света. По този повод се организират мероприятия, събития, прояви и концерти, с които се засвидетелства съпричастност, разбиране, уважение и приемане на различните национални култури в името на диалога и развитието между всички нас. 

Ето няколко идеи за това как може да отбележите Световния ден на културното многообразие за диалог и развитие:

Посетете художествена изложба или музей, посветен на други култури.
Научете повече за друга религия.
Планирайте международна филмова вечер.
Слушайте музика от различна култура.
Практикувайте спорта, свързан с различна култура (карате, крикет, йога…).
Поканете приятел и сгответе традиционни храни.

Днес е празник на град Пазарджик

Пазарджик е областен град в Южна България, административен център на община Пазарджик и на област Пазарджик. Намира се на 112 km югоизточно от столицата София, на 37 km западно от Пловдив, на 404 km от Варна и на 288 km от Бургас. Лежи на двата бряга на река Марица в западната част на Горнотракийската низина и е вторият най-важен културен и административен център в Южна Централна България. Последното преброяване на ГРАО към 15 декември 2021 г. оценява населението на града на 74 785 жители.

Пазарджик се намира в най-западната част на Горнотракийската низина, част от общото Пазарджишко-Пловдивско поле, при надморска височина 205 m. Първоначално градът е разположен на левия бряг на Марица. След освобождението му от турско иго той започва да се разраства и по десния бряг на реката. Пазарджик е равнинно-низинен град. Пазарджишкото поле е заобиколено от Средна гора, на север и Родопите, на юг.

През 1991г. бившият министър-председател на Индия Раджив Ганди е убит при самоубийствен бомбен атентат на жена близо до Мадрас.