Войната в Украйна - въздушна тревога е обявена в седем украински области.

По данни на местните власти, в Харковска област има най-малко четирима ранени, след атака с дронове. Поразени са жилищни постройки. За експлозии се съобщава и в Одеса.

Кметът Игор Терехов съобщи, че при нощния удар е достигнат обект от транспортната инфраструктура. По предварителни данни един човек е пострадал. Според Харков Life в Холодногорския район на Харков е прекъснато движението на една от линиите на метрото. Именно в Харков, който е подложен от вече два месеца на постоянен обстрел от страна на руската армия, бе открито първото подземно училище.

Първата вълна на атаката по традиция вече беше от безпилотни летателни апарати. В Харков в резултат на атаката са повредени няколко частни дома, където са избухнали и пожари. Уточнява се в момента информацията и за удар по почивен дом с парк.

В традиционното си вечерно обръщение президентът Володимир Зеленски заяви, че страната спешно се нуждае от още оръжия и системи за противовъздушна отбрана. По думите му, украинските сили удържат позициите си в най-горещите в момента точки на фронта - Донецка и Харковска област.

До края на юни Испания ще достави на Украйна поредната партида бойни танкове "Леопард" германско производство, заедно със зенитни ракети "Пейтриът" и други боеприпаси, съобщи министерството на отбраната в Мадрид.