Лидерът на руската опозиция Алексей Навални, подсъдим по дело за присвояване на финансови средства, дарени на оглавяваната от него организация „Фонд за борба с корупцията” е заплашен от нова, много по-тежка присъда. В заключителна реч в съдебното заседание, прокурорът по делото поиска от съда да наложи наказание „лишаване от свобода” в размер на 13 години за политическия деец.

Навални вече търпи ефективна присъда по делото „Ив Роше”, постановена в 2014-та година първоначално като условна. Тогава е обвинен в убеждаване на представител на компанията да сключи неизгоден договор; съдът го признава за виновен, налагайки му наказание от три и половина години лишаване от свобода, отложено под изпитателен срок. През 2017-а година, Европейският съд по правата на човека признава тази присъда за противоречаща на основните права на човека и присъжда изплащането на обезщетение. Русия обаче не отменя присъдата и по искане на прокуратурата, условната присъда е заменена с ефективна.

Формалният повод за замяната на тази присъда става напускането на страната от Навални, който е транспортиран за лечение в болница в Германия, след неуспешния опит да бъде отровен с бойно отровно вещество от типа „Новичок”. След доброволното му завръщане е арестуван още на летището и е изпратен в затвора.

Настоящият съдебен процес срещу лидера на опозиционното движение срещу Путин се провежда при необичайни условия – съдът заседава направо в затвора в Покров (известен като Изправителна колония № 2), при изключително ограничен достъп на външни лица. На всички, в това число на съдията, прокурора и адвокатите, е забранено да внасят каквито и да било електронни устройства. Журналистите могат да предават процеса единствено извън затвора, гледайки процеса на видеомонитор.

Искането на прокуратурата може да се разглежда като спорно, доколкото обвинителната теза е подложена на доста съмнения, а един от свидетелите на руското обвинение се отказа от показанията си, дадени при разследването и обяви, че е бил принуден да наклевети Навални. След това си заявление, свидетелят беше принуден да напусне Русия. Освен това, размерът на исканата присъда потвърждава съмненията на други опозиционни дейци, че процесът срещу Навални е организиран с политическа цел и протича под личния контрол на Путин.

"Ненавиждам вашата власт и вашата съдебна система. Защото такава власт не може да не бъде презирана. Вие самите не се ли чувствате унизени, преструвайки се на съдии и прокурори, докато всъщност сте само устройства, съществуващи да предават в слово онова, което им е наредено по телефона?" заяви Навални пред съда. 

Много бих дал, Ваша чест, за да мога да прочета мислите Ви. Любопитно ми е, има ли у вас някакъв подтик тип „да върви по дяволите”? Така си помисли прокурорският свидетел Горожанко и се осмели да каже истината пред съда.

Защо си мислите, че безнаказаност като Вашата, ще трае вечно?

Ако смятате, че ще ме уплашите или че ще уплашите останалите като мен – не сте успели. Не сте уплашили хора като прекрасната Мария Овсянникова, която не просто излезе на протест (с плакат „Спрете войната” в студиото на новинарската емисия на „Первий канал”) – тя записа и видеообръщение, с което предаде най-важното послание: действайте.

 Не можете да осъдите всички. Ако ще и 113 години затвор да искате и давате, няма да ни уплашите.

Русия е голяма, в нея живеят много хора и не всички са готови да извършат предателство към бъдещето си и бъдещето на децата си, както Вие го правите, заяви опозиционерът.