През октомври тази година ще бъдат публикувани мемоари, написани от руския опозиционер Алексей Навални преди да бъде затворен в колония.

Той "сам е написал изцяло мемоарите", обясниха издателите "Винтидж" пред Би Би Си.

Критикът на Кремъл е започнал работа по книгата си, докато се е възстановявал от отравянето си с нервнопаралитичното вещество "Новичок" през 2020 г.

Навални почина през февруари тази година след три години затвор по обвинения, които той окачествяваше като политически мотивирани.

"Мемоарите му ще бъдат "пълната история на живота му: младостта му, призива му към активизъм, брака и семейството му и отдадеността му на каузата на руската демокрация и свобода пред лицето на световна суперсила, решена да го накара да млъкне", посочват от издателството.

То добавя, че "изразява пълната убеденост на Навални, че промяната (в Русия) е неизбежна и ще дойде".

"Тази книга е свидетелство не само за живота на Алексей, но и за неговата непоколебима отдаденост в борбата срещу диктатурата – борба, за която той даде всичко, включително живота си", споделя вдовицата на Навални - Юлия.

"Чрез нейните страници читателите ще опознаят човека, когото много обичах – човек с дълбока почтеност и непоколебима смелост", допълва тя.

Книгата ще излезе от печат на 22 октомври.