Покойният руски дисидент Алексей Навални и съпругата му Юлия ще бъдат удостоени с приза „Награда за свобода на медиите“ по време на водещ форум в Германия тази година, предаде ДПА. Очаква се Юлия Навалная лично да получи наградата.

Призът се връчва всяка година по време на срещата „Лудвиг Ерхард“, по името на бившия консервативен канцлер, управлявал през 60-те. Той се дава на обществени фигури, които са със специален принос към свободата на словото, диалога и демокрацията.

Руският политик и бивш гросмайстор по шах Гари Каспаров получи наградата миналата година, а останалите носители на приза включват украинския президент Володимир Зеленски и бившия съветски президент Михаил Горбачов.

Лидерът на германската консервативна опозиция Фридрих Мерц ще произнесе приветствена реч на събитието.

„Юлия Навална е смел лидер на съпротивителното движение в Русия. След смъртта на съпруга ѝ Алексей, който почина в сибирски затворнически лагер в ръцете на хората на Владимир Путин на 16 февруари 2024 г., тя е водачът на демократичното пробуждане в Русия“, каза в изявление журито.

От много години семейство Навални са най-ярките опозиционни активисти в Русия, отбелязва ДПА.

„Те са лицата на по-добрата, нова, свободна и демократична Русия“, се казва в изявлението на журито.

Според медийната група „Ваймар“, която финансира връчването на наградата, церемонията ще бъде проведена на 19 април в градчето Гмунд, южно от Мюнхен, пише БТА. 

40 дни от смъртта на Навални! Организираха възпоменателна служба

Удостояват Навални с Дрезденската награда за мирТя ще бъде приета на 12 май от вдовицата му Юлия Навалная