Руската опозиционна лидерка, живееща в изгнание, Юлия Навалная призова поддръжниците си да не спират да се борят с президента Владимир Путин, когото описа като „тиранин убиец“ в деня на инаугурацията му за пореден президентски мандат, предаде БТА.

„Нашата страна в момента се управлява от лъжец, крадец и убиец, но това със сигурност ще свърши. Не се предавайте, истината ще възтържествува“, каза Навалная във видеообръщение, разпространено в „ЮТуб“ малко преди церемонията по полагането на клетвата на Путин за нов шестгодишен мандат.

Навалная се зарече да продължи делото на покойния си съпруг Алексей Навални, който почина в наказателна колония в Арктика на 16 февруари. Тя обвинява Путин, че го е убил, но Кремъл отхвърля тези твърдения.  

Навалная заяви, че войната на Путин в Украйна и хвърлянето в затвора на политическите му опоненти представляват подигравка с обещанията, които е  давал при предишните си речи при встъпване в длъжност, да пази правата и свободите на своя народ.

„Ежедневно от нас се крадат огромни суми пари, за да се финансират бомбардировките над мирни градове, полицията за борба с безредиците, която бие хората с палки, пропагандаторите, които разпространяват лъжи. Средствата отиват и за дворците (на представителите на елита), яхтите и самолетите им“, допълни Навална. „И ние не може да спрем да се борим, докато всичко това продължава“, подчерта опозиционната лидерка.

Путин постигна огромна победа на строго контролираните избори през март, а Кремъл заяви, че резултатите от вота показват, че преобладаващата част от руснаците застават зад него, отбелязва Ройтерс. Руските власти представят Навална и поддръжниците на покойния ѝ съпруг като подкрепяни от Запада екстремисти, които се опитват да дестабилизират страната, допълва британската агенция.  

След като Навални вече е мъртъв, а други водещи критици на Кремъл са хвърлени в затвора или живеят в изгнание, опозицията в Русия е на практика пречупена. Навална призна, че борбата е тежка, но призова хората да се обединят и да се противопоставят на корупцията и на войната.

„Всичко се влошава при всеки от мандатите му. Страшно е да си представим какво още ще се случи, докато Путин остава на власт“, посочи Навалная. „Докато той е начело, в нашата страна няма да има нито мир, нито развитие, нито свобода… Трябва да гарантираме, че нито един човек на този свят не вярва на Путин – нито в Русия, нито извън нейните граници“, каза още Навалная.