„Тежка верижна катастрофа“ на 154-ти км на АМ „Тракия” вдигна на крак екипи на полицията, пожарната и бърза помощ. Такъв сценарий с цел обучение бе разигран с участието всички институции, замесени в провеждането на спасителни операции и обезопасяване при тежка катастрофа. Според сценария инцидентът е станал заради влошени метрологични условия.

За поредна година „Областна комисия Пловдив за безопасност на движението по пътищата“ проведе учение за реакция на съставните части на „Единната спасителна система“ при настъпило ПТП. В постановката участваха два автомобила, камион и автобус. В произшествието има тежко пострадали и възниква пожар в единия автомобил. Провеждането се извърши в Авиобаза Чешнегирово.

Повече за постановката разказа зам.-областният управител Атанас Ташков, който е ръководител на демонстрацията.

„Учението е във връзка с годишния план на „Областната комисия за безопасност на движението по пътищата“. Това е планирано пълномащабно обучение, което се провежда в края на годината и инсценира тежко пътно произшествие. Тази година се провежда на 154-ти км на магистрала Тракия и разиграва сценарий на инцидент между тежко товарни превозни средства, автомобили и автобуси с тежко ранени пътници. В една от колите имаме и мигранти, както и сериозно пострадали деца в автобус. Така правим тестове на единната спасителна система, за да проверим как се сработват институциите и как се реагира, за да бъдем по-подготвени при реален инцидент”, заяви Ташков.

Подобно обучение бе извършено миналата година и на пътя за Чепеларе.

„Всеки път усъвършенстваме и добавяме неща, които са важни за по-бърза реакция. Показахме нагледно, ще бъде подаден сигнал и веднага виждаме как се предава информацията, кой идва, кой обезопасява движението, какви мерки предприема всеки един участник. Водим записки и правим анализ, като идеята е наистина да бъдем по-подготвени при истински такъв инцидент”, добави още той.

Той е категоричен, че времето за реакция е ключово. Важно е до 15 минута да има движение от спешен автомобил, линейка, пожарна.

След постановката зам.-областният управител каза, че е доволен от реакцията на всичките служби в Единната спасителна система. Сформиран е бил и щаб, за да се случва лесно комуникацията между отделните служби.

„Имахме 10 ранени, 1 загинал, мигранти в автобуса. Оказа се, че в образуваната колона от задръстване заради ПТП-то имаше бременна жена, която бе извозена от Спешна помощ. 

Шефът на Пожарната допълни: Държавата я има. В лицето на областната управа, ограни на МВР, БЧК и Пожарната.